Π.Ο.Υ. - Γουχάν: Τα τέσσερα σενάρια για το πώς εξαπλώθηκε ο ιός

Τι διαπίστωσαν οι εμπειρογνώμονες που μετέβησαν στη Γουχάν

Μια ομάδα ειδικών που ορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ολοκλήρωσε αυτή την εβδομάδα την 28ήμερη αποστολή της στην κινεζική πόλη Γουχάν, όπου αναζήτησε στοιχεία για την προέλευση της Covid-19.

Ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο κορυφαίος ειδικός του Π.Ο.Υ. για τις ζωονόσους, δήλωσε πως η ομάδα διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες για τα τέσσερα κύρια σενάρια σχετικά με το πώς ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, εξαπλώθηκε στους ανθρώπους.

Τα τέσσερα σενάρια για το πώς εξαπλώθηκε ο ιός
  • Το πρώτο σενάριο υποστηρίζει πως ένα και μόνο πρόσωπο εκτέθηκε στον SARS-CoV-2 μέσω άμεσης επαφής με το είδος ξενιστή, τη νυχτερίδα horseshoe bat. Ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε μεταξύ των ανθρώπων για ένα διάστημα πριν περάσει στην πυκνοκατοικημένη Γουχάν.
  • Το δεύτερο, το οποίο θεωρείται το πιο πιθανό, περιλαμβάνει μετάδοση στους ανθρώπους μέσω ενός ακόμη άγνωστου ενδιάμεσου είδους. Ο Λιανγκ Ουανιάν, ειδικός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, δήλωσε πως οι παγκολίνοι είναι πιθανοί υποψήφιοι, όμως και άλλα ζώα –περιλαμβανομένων των μινκ, ακόμη και των γάτων– μπορεί να αποτέλεσαν επίσης δεξαμενές του ιού.
  • Μια τρίτη πιθανότητα είναι η Covid-19 να προήλθε από το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο και στη συνέχεια να μεταδόθηκε μέσω προϊόντων της ψυχρής αλυσίδας. Κινέζοι ειδικοί απέδωσαν αργότερα συστάδες της Covid-19 σε εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα και αναφέρουν το ενδεχόμενο να προκάλεσαν και το ξέσπασμα στη Γουχάν.
  • Το τέταρτο σενάριο είναι ο SARS-CoV-2 να διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το οποίο είναι γνωστό πως είχε μελετήσει κορονοϊούς. Ο Εμπάρεκ απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό και δήλωσε πως δεν θα ερευνηθεί περαιτέρω. Ατυχήματα συμβαίνουν, δήλωσε, αλλά είναι «πολύ απίθανο» να είναι αυτό που συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Ο ειδικός του Π.Ο.Υ. για τις ζωονόσους δήλωσε πως η Κίνα πρέπει τώρα να βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε πολύ νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2019. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε θαυμάσια να αρχίσει με δείγματα από την τράπεζα αίματος.

Οι κοινότητες των νυχτερίδων κοντά στη Γουχάν έχουν αποκλειστεί ως πηγή και πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ερευνηθούν σπηλιές σε άλλες περιφέρειες και να διαπιστωθεί αν μπορεί να βρεθεί μια στενότερη αντιστοιχία με τον SARS-CoV-2. Τα ζώα προς πώληση στην αγορά Χουανάν πρέπει επίσης να εξεταστούν περαιτέρω, ενώ πρέπει να ερευνηθεί και ο ρόλος που διαδραματίζει εν γένει η ψυχρή αλυσίδα προϊόντων, δήλωσε ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM