Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Ένα χάπι θα αντικαταστήσει το εμβόλιο;

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σάρα Γκίλμπερτ μιλώντας στην «Daily Mail» ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια μπορούν να αντικατασταθούν με τη χορήγηση χαπιού ή ρινικού σπρέι  

Σε μεθόδους ανοσοποίησης χωρίς ένεση κατά της Covid-19 προσανατολίζονται επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Όπως αποκάλυψε η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, η ομάδα της διερευνά νέους τρόπους χορήγησης του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ένα χάπι, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα εμβόλια. Γιατί όχι κι ένα ρινικό σπρέι.

Νέα μέθοδος με χάπι ή και ρινικό σπρέι

Οι Βρετανοί θα μπορούσαν να προστατευτούν στο μέλλον έναντι του κορονοϊού με τη μορφή ενός χαπιού, σύμφωνα με την επικεφαλής επιστήμονα για τον εμβολιασμό κατά της Covid στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, η καθηγήτρια Γκίλμπερτ δήλωσε στους Βρετανούς βουλευτές ότι η ομάδα της έχει επικεντρωθεί στην εξεύρεση νέων τρόπων –χωρίς ένεση– για τη χορήγηση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19.

Η ομάδα της διερευνά τη χορήγηση ενός σκευάσματος είτε μέσω ρινικού σπρέι, όπως γίνεται στην περίπτωση της γρίπης σε παιδιά, είτε υπό μορφή δισκίων, που χρησιμοποιούνται κατά της πολιομυελίτιδας.

«Αυτά θα ήταν όχι μόνο υπέροχα νέα για τα άτομα που φοβούνται τις βελόνες, αλλά θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα στο ζήτημα εφοδιασμού των εμβολίων, που έχουν καθυστερήσει τη διανομή των εμβολίων σε διεθνές επίπεδο», όπως είπε.

Το χάπι ή το ρινικό σπρέι στοχεύει καλύτερα τα ανοσοκύτταρα

Πρόσθεσε επίσης ότι η χρήση χαπιών ή ρινικών σπρέι μπορεί να στοχεύσει καλύτερα τα ανοσοκύτταρα στους πνεύμονες, τον λαιμό και τη μύτη, καθιστώντας τα ακόμη πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του ιού.

Μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων, η Βρετανή επιστήμονας τόνισε:

«Όπως γνωρίζετε, όλα τα εμβόλια έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή ως ενδομυϊκές ενέσεις. Αυτός δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από λοίμωξη από έναν ιό του αναπνευστικού, όπου θέλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ενεργό στην άνω αναπνευστική οδό και στην κατώτερη αναπνευστική οδό, εκεί όπου ο ιός προκαλεί τη λοίμωξη».

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου ο υπεύθυνος για τη στρατηγική εμβολιασμού στη Βρετανία είχε δηλώσει ότι οι πολίτες θα μπορούσαν στο μέλλον να λαμβάνουν ένα χάπι αντί του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Telegraph», o Ναντίμ Ζαγουάι είχε υποστηρίξει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή οι επιστήμονες επεξεργάζονται κυρίως πώς θα καταστήσουν ανθεκτικά τα εμβόλια απέναντι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM