Για πόσες ώρες παραμένει ο κορονοϊός πάνω στα χαρτονομίσματα;

Σε μια σημαντική έρευνα προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, εξετάζοντας για πόσες ώρες παραμένει ο κορονοϊός πάνω στα χαρτονομίσματα.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο κορονοϊός έχει αρκετά χαμηλό ποσοστό μετάδοσης  από τα χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προέβη σε ένα πείραμα, βάζοντας έναν άνθρωπο με covid-19 να βήχει και να φτερνίζεται πάνω από ένα χαρτονόμισμα. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως το επίπεδο του ιού στην επιφάνεια άρχισε να μειώνεται σημαντικά μετά από μία ώρα. Μάλιστα, έπειτα από έξι ώρες, μειώθηκε στο 5% ή και λιγότερο.

Σημειώνεται δε, πως ο κίνδυνος μόλυνσης από τα χαρτονομίσματα είναι αρκετά μικρός, καθώς τα χρήματα φυλάσσονται ως επί το πλείστον στο πορτοφόλι.

«Λίγες ώρες μετά τη μόλυνση, ακόμη και σε υψηλές δόσεις, τα επίπεδα και συνεπώς ο σχετικός κίνδυνος μόλυνσης εμφανίζεται χαμηλός. Επιπλέον, η επιβίωση του ιού σε χαρτονομίσματα δεν είναι μεγαλύτερη – μάλλον φαίνεται δυνητικά μικρότερη – από ότι σε επιφάνειες αντιπροσωπευτικές των πολλών επιφανειών με τις οποίες οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή στη ζωή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η άποψη των ερευνητών του CSIRO

Σύμφωνα με τους ερευνητές του CSIRO, του εθνικού επιστημονικού οργανισμού της Αυστραλίας, ο κορονοϊός παρέμενε μολυσματικός για 28 ημέρες πάνω σε ομαλές επιφάνειες, στους 20° Κελσίου. Τέτοιες επιφάνειες έχουν τα πλαστικοποιημένα χαρτονομίσματα και οι οθόνες κινητών τηλεφώνων.

Παρ' όλα αυτά, η έρευνα διαπίστωσε πως ο χρόνος επιβίωσης του κορονοϊού σε αυτές τις  επιφάνειες μειωνόταν, όσο η θερμοκρασία αυξανόταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM