Ισραήλ: Η οικονομία «εκτινάχθηκε» μετά το lockdown

Η οικονομία είχε να ανακάμψει εδώ και τουλάχιστον 45 χρόνια

Την υψηλότερη επίδοση από το 1995 τουλάχιστον κατέγραψε η οικονομία του Ισραήλ στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως χάρη στην χαλάρωση των μέτρων που είχαν θεσπιστεί για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 37,9% στο γ΄ τρίμηνο έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 24%.

Ανάκαμψη μετά από 45 χρόνια

Η ανάκαμψη ήρθε μετά από το χειρότερο τρίμηνο της οικονομίας τα τελευταία 45 χρόνια, καθώς στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 29% εξαιτίας του lockdown.

Ωστόσο μέχρι το γ΄ τρίμηνο, οι περισσότεροι περιορισμοί χαλάρωσαν προτού ένα νέο κύμα του κορονοϊού οδηγήσει σε δεύτερο lockdown από τις 18 Σεπτεμβρίου.

Η Τράπεζα του Ισραήλ έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 5%-6,5% στο σύνολο της χρήσης, ανάλογα της σοβαρότητας της κρίσης του κορονοϊού.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 37.9% κατά το γ’ τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Αυτή ήταν η υψηλότερη εκτίμηση σε μια έρευνα του Bloomberg που είχε μέση πρόβλεψη 24%.

Τι επηρέασε την οικονομία του Ισραήλ

Άλλοι παράγοντες που οδήγησαν στη μεγάλη ανάπτυξη ήταν η αύξηση 7,3% των επενδύσεων και η άνοδος κατά 5,1% των δημοσίων δαπανών. Ο μοναδικός κλάδος με πτώση ήταν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (-6%).

Η χώρα τώρα ανοίγει σταδιακά και πάλι μετά το δεύτερο lockdown αλλά οι πολιτικοί λένε ότι οι περιορισμοί θα αρθούν πιο αργά από ό,τι στο πρώτο κλείσιμο της οικονομίας.

Τα καταστήματα λιανικής έχουν ξανανοίξει, αλλά εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κλειστοί χώροι διασκέδασης παραμένουν κλειστά.

Έρευνα της Τράπεζας του Ισραήλ προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί από 5% έως 6,5% φέτος, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM