ΟΗΕ: «Τέλος» η κάνναβη από τα επικίνδυνα ναρκωτικά

Η Επιτροπή Ναρκωτικών Ουσιών του ΟΗΕ αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα με τα επικίνδυνα ναρκωτικά.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή του ΟΗΕ αποφάσισε να αφαιρέσει τη φαρμακευτική κάνναβη από την κατηγορία IV. Σημειώνεται πως στην εν λόγω κατηγορία, υπαγόντουσαν επικίνδυνα και εθιστικά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη.

Η ψηφοφορία από την Επιτροπή Ναρκωτικών, η οποία εδρεύει στη Βιέννη και περιλαμβάνει 53 κράτη μέλη, εξέτασε μια σειρά συστάσεων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ανακατάταξη της κάνναβης και των παραγώγων της. Η προσοχή επικεντρώθηκε σε μια βασική σύσταση για την απομάκρυνση της κάνναβης από τις επικίνδυνες για τον άνθρωπο ουσίες.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η ψηφοφορία δεν θα έχει άμεση επιρροή στην χαλάρωση των διεθνών ελέγχων, διότι οι κυβερνήσεις θα εξακολουθούν να έχουν δικαιοδοσία για τον τρόπο ταξινόμησης της κάνναβης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογράμμισε στη σύστασή του ότι η κάνναβη μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και να προκαλέσει εξάρτηση. Αναγνώριζε όμως την αποτελεσματικότητα της στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και της ναυτίας, καθώς και την ελάφρυνση των συμπτωμάτων σε παθήσεις όπως η ανορεξία, η επιληψία και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει με τα οπιοειδή ναρκωτικά, η κάνναβη δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Διαβάστε περισσότερα για την κάνναβη ως συμπλήρωμα διατροφής στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM