Νέα Ζηλανδία: Εξώκειλαν δεκάδες φάλαινες πιλότοι

Δεκάδες φάλαινες πιλότοι εξώκειλαν σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας και οι αρμόδιες Αρχές έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να τις σώσουν

Οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας έχουν κινητοποιηθεί σήμερα για να σώσουν δεκάδες φάλαινες πιλότους που βρίσκονται παγιδευμένες σε ακτή στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, όπου συχνά έχουν εξοκείλει κοπάδια των θηλαστικών αυτών.

Το υπουργείο Διατήρησης (DOC) του Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι οι 49 φάλαινες πιλότοι εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί στο Φέργουελ Σπιτ, μια λωρίδα άμμου που βρίσκεται σε απόσταση 90 χιλιομέτρων στα βόρεια της πόλης Νέλσον, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Στα μέσα του απογεύματος σήμερα στη Νέα Ζηλανδία τουλάχιστον εννέα φάλαινες πιλότοι ήταν ήδη νεκρές και περίπου εξήντα άνθρωποι προσπαθούσαν να κρατήσουν στη ζωή τις υπόλοιπες, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ξαναβγούν στα ανοιχτά με την παλίρροια», διευκρίνισε το DOC.

«Ειδικοί στα θαλάσσια θηλαστικά θα μετάσχουν στις επιχειρήσεις για να ξαναβγούν στη θάλασσα και για τη φροντίδα τους στην ακτή, έχοντας στόχο να τις κρατήσουν σε ένα δροσερό περιβάλλον με υγρασία», εξήγησε εκπρόσωπος του DOC.

Το Φέργουελ Σπιτ είναι μια λωρίδα άμμου μήκους 26 χιλιομέτρων που φτάνει στο Γκόλντεν Μπέι.

Εκεί έχουν εξοκείλει δεκάδες φορές κοπάδια φαλαινών πιλότων τα τελευταία 15 χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2017, σχεδόν 700 θηλαστικά αυτού του είδους είχαν εξοκείλει στο Φέργουελ Σπιτ, και από αυτά τα 250 είχαν πεθάνει.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική εξήγηση γι' αυτό το φαινόμενο.

Υποθέσεις γίνονται για ασθένεια, για σφάλματα πλοήγησης, παρουσία θηρευτών, ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες ή προβλήματα που συνδέονται με την τοπογραφία που έχουν ορισμένα μέρη.

Ωστόσο, σε άλλες υποθέσεις που γίνονται, η ευθύνη επιρρίπτεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, και κυρίως στη διαταραχή που προκαλούν στις φάλαινες τα σόναρ υψηλής συχνότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM