Ντα Βίντσι: Βρέθηκε κλεμμένο αντίγραφο του πίνακα «Salvator Mundi»

Ένα αντίγραφο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είχε κλαπεί από το Μουσείο της Νάπολης, βρήκαν οι αστυνομικές αρχές – Εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στη Νάπολη και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού συνελήφθη

Της Φωτεινής Σταμογιώργου

Η αστυνομία βρήκε ένα αντίγραφο του πίνακα «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο είχε κλαπεί από το Μουσείο της Νάπολης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, πρόκειται πιθανόν για δουλειά κάποιου από τους μαθητές του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το εν λόγω αντίγραφο, το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, βρέθηκε σε διαμέρισμα στη Νάπολη, ενώ ο ιδιοκτήτης του σπιτιού συνελήφθη.

Να σημειωθεί πως η αστυνομία δεν διευκρίνισε το πότε χάθηκε ο πίνακας. Ωστόσο, το μουσείο της Νάπολης τον είχε στην κατοχή του, σίγουρα, μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Τι απεικονίζει ο συγκεκριμένος πίνακας

Ο πίνακας αυτός απεικονίζει τον Ιησού Χριστό με το δεξί χέρι σηκωμένο σε ευλογία, ενώ στο αριστερό κρατάει μια κρυστάλλινη σφαίρα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του Ντα Βίντσι δημιουργήθηκαν πολλά αντίγραφα του συγκεκριμένου πίνακα από μαθητές του.

Για τον συγκεκριμένο, μάλιστα, πίνακα φημολογείται πως πρόκειται για έργο ατόμου από το φιλικό περιβάλλον του σπουδαίου ζωγράφου γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1510.

Επιπλέον, πιστεύεται ότι ζωγραφίστηκε στη Ρώμη και ότι αργότερα τον έφερε στη Νάπολη ο Τζιοβάνι Αντόνιο Μουσκετόλα, απεσταλμένος του αυτοκράτορα Καρόλου Ε’. Ο πίνακας περιγράφεται ως ένα εκπληκτικό αντίγραφο του αυθεντικού έργου.

Ο αυθεντικός πίνακας του Ντα Βίντσι

ο αυθεντικός πίνακας «Salvator Mundi» από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι

O αυθεντικός πίνακας –ο οποίος και είναι ένα από τα ακριβότερα έργα τέχνης του κόσμου– πωλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2017 για το ιλιγγιώδες ποσό των 450 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, να αναφέρουμε πως η αυθεντικότητα και αυτού του έργου είχε αμφισβητηθεί όταν ανακαλύφθηκε, το 2005.

Από τότε, μάλιστα, ξεκίνησαν να κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την αυθεντικότητα του έργου. Ο ακαδημαϊκός της Οξφόρδης Μάθιου Λάντρους έγραψε δημοσίως πως το έργο δημιουργήθηκε από κοινού με τον Μπερναρντίνο Λουίνι, Ιταλό ζωγράφο που είχε συνεργαστεί με τον Ντα Βίντσι και εν πολλοίς τον αντέγραφε.

Η αγορά και η εξαφάνιση του αυθεντικού έργου

Αν και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, κοινή πεποίθηση είναι ότι η αγορά του 2017 έγινε εκ μέρους του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο πίνακας δεν «εμφανίστηκε» ξανά δημόσια μετά την πώληση, ενώ η παρουσίασή του το 2018 από το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι αναβλήθηκε, δίχως όμως να δοθεί καμία εξήγηση.

 

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM