Κοροναϊός- Ιταλία: Οι πελάτες πληρώνουν με την ώρα στα εστιατόρια

Σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο στη Via de ‘Coltelli στο κέντρο της Μπολόνια κάνουν κάτι διαφορετικό καθώς έρχεται ο χειμώνας για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της covid-19.

Στο εστιατόριο «Vagh in ufezz» στην Μπολόνια, μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, οι πελάτες πλήρωναν για κάθε πιάτο που επέλεγαν, αλλά τώρα πληρώνουν ανά ώρα.

«Έπρεπε να βρούμε μια νέα φόρμουλα, διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ανοιχτοί μέχρι τα Χριστούγεννα», λέει η Antonella De Sanctis, η οποία σερβίρει το φαγητό που μαγειρεύει ο σύζυγός της, Mirco Carati. Ένα τραπέζι κοστίζει 18 ευρώ ανά άτομο για μία ώρα και 26 για δύο ώρες. Στην τιμή αυτή δεν περιλαμβάνονται κρασί, ποτά και καφές.

«Μια ώρα είναι για τους πεινασμένους ανθρώπους που βιάζονται, δύο ώρες είναι ένα κανονικό δείπνο», λέει ο Mirco Carati. Μέχρι στιγμής, η ιδέα δείχνει να δουλεύει. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, οι κρατήσεις επέστρεψαν στα επίπεδα πριν από τον Covid. Είναι μάλλον μια καλή λύση, αλλά όχι για όλους, σύμφωνα με τον Vincenzo Vottero, πρόεδρο του σωματείου εστιατορίων, Confcommercio Ascom Bologna.

Η ιδέα από τη μεταπολεμική Μπολόνια

Αυτή η ιδέα ήρθε στον ιδιοκτήτη όταν από μία ιστορία που άκουσε όταν ήταν παιδιά από την μεταπολεμική Μπολόνια. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τότε οι φτωχοί μπορούσαν να παραγγείλουν «10 λεπτά ζυμαρικών ή φασολιών».

Η σύζυγος του Μίρκο, Αντονέλα, ανέφερε πως λόγω των μέτρων μπορούν να εξυπηρετηθούν μόλις 15 με 16 άνθρωποι, από τους 25 με 30 που έχει δυνατότητα το εστιατόριο, ωστόσο τα έξοδα της επιχείρησης τρέχουν και παραμένουν τα ίδια.

«Δεν θέλαμε να διπλασιάσουμε τις τιμές μας γιατί δεν θα ήταν δίκαιο στους πελάτες μας. Θα έβλεπαν ξαφνικά το ίδιο πιάτο σε να κοστίζει διπλάσια. Έτσι, λοιπόν, βρήκαμε μία άλλη λύση για να παραμείνει ανοιχτό το εστιατόριο μας», τόνισε μεταξύ άλλων η σύζυγος του ιδιοκτήτη στο BCC.

Τι ισχύει στην Ιταλία

Η κατάσταση στην γειτονική χώρα είναι τώρα κρίσιμη, καθώς ο καιρός επιδεινώνεται και οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να εργαστούν και να μείνουν στο σπίτι. Ενώ οι τελευταίοι κανόνες εξακολουθούν να επιτρέπουν στα εστιατόρια να προσφέρουν υπηρεσίες takeaway και delivery, πολλά σε κέντρα πόλεων και επιχειρηματικές περιοχές έχουν χάσει μεγάλο μέρος της κανονικής πελατείας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM