Ιμαλάια: Κατέρρευσε τμήμα των παγετώνων - Εκκενώνονται κατοικημένες περιοχές

Ιμαλάια: Η Ινδία έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις βόρειες περιοχές των μετά την κατάρρευση ενός τμήματος παγετώνα

Κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους καθώς ανεβαίνει η στάθμη ενός ποταμού που τροφοδοτείται από τον παγετώνα.

«Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Ρισιγκάνγκα υπέστη ζημιές με αποτέλεσμα η στάθμη των υδάτων του ποταμού να ανεβαίνει συνεχώς», ανακοίνωσε μέσω του Twitter η τοπική αστυνομική διεύθυνση στο κρατίδιο Ουταραχάντ.

«Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στον ποταμό Αλακνάντα καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή το συντομότερο», προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ιμαλάια: Η υψηλότερη οροσειρά της Γης

Τα Ιμαλάια είναι η υψηλότερη οροσειρά της Γης. Βρίσκονται στην Ασία, όπου χωρίζουν την Ινδική υποήπειρο από το οροπέδιο του Θιβέτ. Ιμαλάια ονομάζεται πολλές φορές και ολόκληρο το ογκώδες ορεινό συγκρότημα που περιλαμβάνει τα κυρίως Ιμαλάια, το Καρακορούμ (Karakoram), την οροσειρά του Ινδοκούχου (Hindu Kush) και πολλές μικρότερες οροσειρές. Το όνομα προέρχεται από την σανσκριτική φράση himālaya, που σημαίνει «η κατοικία του χιονιού». Το εκτεταμένο συγκρότημα περιέχει όλες τις βουνοκορφές της Γης (πάνω από 140) που είναι υψηλότερες από 7.000 μέτρα (υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας) και βέβαια την υψηλότερη όλων, την κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μ.). Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας, που έλαβε χωρα όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία. To υψηλότερο σημείο του πλανήτη έξω από τα Ιμαλάια είναι η κορυφή Ακονκάγκουα των Άνδεων,

Λόγω του μεγέθους και της έκτασής τους, τα Ιμαλάια αποτέλεσαν φυσικό εμπόδιο στις μετακινήσεις των λαών για χιλιάδες χρόνια. Συγκεκριμένα, απετράπη η ανάμειξη φυλών από την Ινδική Χερσόνησο με λαούς της Κίνας και της Μογγολίας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν αρκετά διαφορετικές συνήθειες, γλωσσικά ιδιώματα και ήθη μεταξύ αυτών των περιοχών. Η οροσειρά επίσης δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο, αλλά και εμπόδιζε στρατιωτικές εκστρατείες πέρα από αυτή, όπως την περίοδο κυριαρχίας του Τζένγκις Χαν, ο οποίος δεν μπορούσε να επεκταθεί νότια των Ιμαλαΐων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM