Δύο γορίλες σε ζωολογικό κήπο των ΗΠΑ θετικοί στον κορωνοϊό

Θετικοί στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν δύο γορίλες σε ζωολογικό κήπο στο Σαν Ντιέγκο

Δύο γορίλες, που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, εξετάστηκαν και διαγνώσθηκαν θετικοί στην Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι γορίλες εξετάστηκαν αφού ασθένησαν, ενώ ένας τρίτος γορίλας φαίνεται επίσης να είναι συμπτωματικός, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πανδημία του νέου κορονοϊού. Ο κυβερνήτης είπε ότι η πηγή μόλυνσης εξακολουθεί να διερευνάται για να προσδιοριστεί εάν ο ιός μεταδόθηκε μεταξύ ζώων ή από άνθρωπο στους πιθήκους.

Ανάλυση 410 σπονδυλωτών

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο έδειξε πως ο κορονοιός μπορεί να μολύνει διάφορα είδη ζώων. Η έρευνα βασίστηκε στη βιοχημική και γονιδιωματική ανάλυση 410 διαφορετικών ειδών σπονδυλωτών και δημοσιεύτηκε στις 21-08-20 στο επιστημονικό περιοδικό της αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Πολύ υψηλός κίνδυνος μόλυνσης για γορίλες, χιμπαντζήδες και μπονόμπο

Η έρευνα κατέληξε στο ότι διάφορα είδη ζώων μπορούν να μολυνθούν και ενδεχομένως να νοσήσουν από τον «ανθρώπινο» κορονοϊό, όμως, δεν είναι όλα τα είδη εξίσου ευάλωτα. Μερικά κινδυνεύουν περισσότερο και άλλα λιγότερο ή και καθόλου. Για παράδειγμα, πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης διατρέχουν ορισμένα συγγενικά στον άνθρωπο είδη πρωτευόντων, όπως οι μακάκοι, οι χιμπαντζήδες, οι γορίλες, οι μπονόμπο και οι ουραγκοτάγκοι.

  • Υψηλό κίνδυνο μόλυνσης διατρέχουν 28 είδη ζώων, μεταξύ των οποίων οι φάλαινες, τα δελφίνια, τα χάμστερ, τα ελάφια, οι λεμούριοι, οι μυρμηγκοφάγοι και διάφοροι πίθηκοι.
  • Μέσο κίνδυνο μόλυνσης διατρέχουν 57 είδη ζώων, μεταξύ των οποίων η γάτα και διάφορα αιλουροειδή, ορισμένα τρωκτικά, βοοειδή και αιγοπρόβατα.
  • Χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό διατρέχει το γουρούνι, ο σκύλος, ο ελέφαντας, το άλογο, ενώ πολύ χαμηλό το ποντίκι, κάποια πτηνά, οι αλιγάτορες κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM