Γιαβούζ: Αναχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ και πάει προς Τουρκία

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ αποχωρεί από το σημείο όπου βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα και κατευθύνεται πλέον προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με το philenews, το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Γιαβούζ» αναχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ και πλέον κατευθύνεται μαζί με ένα από τα συνοδευτικά του σκάφη προς την Τουρκία.

Γιατί αναχωρεί απ΄την κυπριακή ΑΟΖ

Η αναχώρηση του Γιαβούζ και η πορεία του δεν αποκλείεται να συνδέονται με τις παρασκηνιακές ενέργειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προς την κατεύθυνση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού μέσου, κατά τις πολύωρες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Άγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων.

Τι είχε αναφέρει η Α. Μέρκελ

Την ίδια ώρα του υποσχέθηκε πως θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας. Οι κινήσεις στις οποίες είχε αναφερθεί η  Α. Μέρκελ ήταν:

  • η μη ανανέωση της τουρκικής navtex και
  • ενδεχόμενη αποχώρηση του ενός ή και των δύο γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ

Ωστόσο, η Λευκωσία, φαίνεται πως παρακολουθεί στενά την πορεία του Γιαβούζ για να διαπιστωθεί εάν το τουρκικό γεωτρύπανο επιστρέφει στην Τουρκία ή εάν πρόκειται απλά για αλλαγή θέσης.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM