Φον ντερ Λάιεν: Συστάθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης

Συστάθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την υπογραφή 

Tην πράξη σύστασης για το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (RRF - Recovery and Resiliance Facility) υπέγραψαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ως προεδρεύων του Συμβουλίου των κρατών-μελών.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τα κράτη-μέλη να σπεύσουν να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου για τους νέους ίδιους πόρους, ώστε η Κομισιόν να μπορεί να αρχίσει τον σχετικό δανεισμό από τις αγορές.

Παράλληλα, κάλεσε τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν σύντομα τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τη χρήση των κεφαλαίων, ώστε να προχωρήσει έγκαιρα η έγκρισή τους από την Κομισιόν και το Συμβούλιο.

«Η ελπίδα για την οικονομική κρίση είναι το Next Generation EU», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι αυτή η συμφωνία «είναι κάτι περισσότερο από χρήματα» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης της Ε.Ε.».

Σε ερώτηση για το αν θα εμβολιαστεί πρώτα το 60% του ενήλικου πληθυσμού ή εάν θα γίνει η εκταμίευση των πρώτων πόρων, η  Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «κοινός στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ οι πρώτοι πόροι μπορεί να εκταμιευτούν μέχρι τα μέσα της χρονιάς». Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πρώτη εκταμίευση μπορεί να γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού, «στην αρχή θα έλεγα».

Πηγή: kyvernisi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM