Παραδοχή Φον ντερ Λάιεν: «Αργήσαμε με τις εγκρίσεις εμβολίων»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Ήμασταν βέβαιοι ότι οι παραγγελίες θα παραδίδονταν στον χρόνο τους», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται στο σημείο που θα ήθελε όσον αφορά τη μάχη κατά του κορονοϊού. Η δήλωσή της αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί την πρώτη δημόσια παραδοχή πως υπήρξε καθυστέρηση με τις εγκρίσεις.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε: «Αργήσαμε με τις εγκρίσεις. Ήμασταν πολύ αισιόδοξοι με τη μαζική παραγωγή. Και πιθανώς πολύ βέβαιοι με το ότι οι παραγγελίες θα παραδίδονταν στον χρόνο τους».

«Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θα επιθυμούσαμε»

«Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου στην Πολωνία είχε εμβολιαστεί το 94% των υγειονομικών και το 80% των πολιτών που διαμένουν σε γηροκομεία. Στη Δανία έχει εμβολιαστεί το 90% των υγειονομικών και στην Ιταλία πάνω από το 4% του συνολικού πληθυσμού. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός στην Ε.Ε. έχει αποκτήσει δυναμική. Είκοσι έξι εκατομμύρια δόσεις έχουν διανεμηθεί και περισσότεροι από 70 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί στην Ε.Ε. Αλλά δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θα επιθυμούσαμε».

Σημειώνεται ότι πριν από δύο ημέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποίησε μια νέα συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την αγορά επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους για την Covid-19.

Σύντομα θα υπάρξουν περισσότερα εμβόλια 

Την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμαναν σε κοινό τους άρθρο τη σημασία της συλλογικής αγοράς εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενότητα των κρατών-μελών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στο μεταξύ, αναμένεται ότι εντός των επόμενων εβδομάδων η Johnson & Johnson θα υποβάλει αίτηση για επείγουσα χρήση του εμβολίου και στις ευρωπαϊκές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου παρείχε διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα υπάρξουν περισσότερα εμβόλια πέρα των τριών που έχουν ήδη εγκριθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM