Εκλογές ΗΠΑ: Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό 13 ημέρες μετά την αναμέτρηση

Πώς διαμορφώνεται το διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι, στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών δύο εβδομάδες μετά την αναμέτρηση-Ο δρ Γιώργος Ν.Τζογόπουλος σχολιάζει στο News2u.grΤης Βίκυς Καλοφωτιά

Χρειάστηκαν δώδεκα ημέρες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου μέχρι να παραδεχτεί για πρώτη φορά την ήττα του από τον υποψήφιο με το κόμμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. Ο λόγος για τον απερχόμενο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέσω της δημόσιας πρώτης τοποθέτησής του για το αποτέλεσμα, με αφορμή τον κορονοϊό, δήλωσε: «Η δική μας κυβέρνηση δεν θα προβεί σε lockdown, δεν ξέρω τι θα κάνει όποιος θα διοικεί στο μέλλον. Μόνο ο χρόνος θα μας πει».

Ωστόσο, δεν άργησε να τα φέρει όλα τούμπα, κάνοντας μια νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, όπου αρνήθηκε εκ νέου να αναγνωρίσει την ομαλότητα της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Νοθευμένες εκλογές. Κέρδισε (σ.σ. ο Μπάιντεν) μόνο στα μάτια των ψευδών μέσων ενημέρωσης. Δεν αναγνωρίζω τίποτα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Θα νικήσουμε!».

Μπαιντεν βημα

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των εκτιμήσεων για το τελικό αποτέλεσμα όλων των Πολιτειών από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Τζο Μπάιντεν εξασφαλίζει 306 μεγάλους εκλέκτορες έναντι 232 του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα επίσημα, κάτι που εγείρει μια σειρά από ερωτήματα.

Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και στο ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής) και διδάσκων Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σχολιάζει στο News2u.gr το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

«Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δείχνει νίκη του Τζο Μπάιντεν, αλλά ο τελικός νικητής θα κριθεί στα δικαστήρια. Η περίοδος μέχρι την οριστικοποίηση του αποτελέσματος και την εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης εξουσίας θα είναι σημαντική για την Αμερική και τον κόσμο. Ζητούμενα είναι η εσωτερική ενότητα και η εξωτερική σταθερότητα.

Γιώργος Τζογόπουλος

Προβλέψεις για την πολιτική Μπάιντεν είναι επισφαλείς, πριν τουλάχιστον κριθεί η μάχη της Γερουσίας. Σε γενικές γραμμές, η Αμερική βρίσκεται σε αναζήτηση ενός νέου ρόλου αποτελεσματικής ηγεσίας στη διεθνή σκηνή, με προτεραιότητα τις σινοαμερικανικές και τις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Τα ελληνοτουρκικά πολύ δύσκολα θα απασχολήσουν τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Κατά την άποψή μου, όμως, θα επιδιώξει την παραμονή της Τουρκίας στις δυτικές δομές και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM