Εκλογές-ΗΠΑ: Οι λόγοι που οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ψηφίζουν τον Τραμπ

Στήθος με στήθος η μάχη ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν-Πεδίο μάχης οι επιστολικές ψήφοι-Αρκετοί Αμερικανοί ψηφίζουν τον Τραμπ παρά την πτώση του ποσοστού της δημοφιλίας του

Της ΒΙΚΥΣ ΚΑΛΟΦΩΤΙΑ 

 

Αναμφίβολα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, δεν κατάφερε να τηρήσει αρκετές υποσχέσεις, διαχειρίστηκε με μη ενδεδειγμένο τρόπο την πανδημία, ευθύνεται για την δραματική αύξηση του ποσοστού της ανεργίας και σύμφωνα με ξένους αναλυτές, προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία. Ωστόσο, η μάχη που δίνει για να επανεκλεγεί, έχοντας απέναντί του τον υποψήφιο με το κόμμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, είναι στήθος με στήθος, αφού ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των πολιτών εξακολουθούν να τον πιστεύουν και το αποδεικνύουν χαρίζοντάς τους την ψήφο τους.

Με μόλις 10% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να κλείνει την ψαλίδα με τον πολιτικό του αντίπαλο, καθώς η διαφορά τους είναι κατά τι μεγαλύτερη από 12.000 ψήφους. Αναλυτικότερα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος μέχρι στιγμής συγκεντρώνει 49,35%, ενώ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών 49,09%, με τα βλέμματα όλου του κόσμου να στρέφονται τώρα στο Μίσιγκαν, καθώς είναι μία από τις πολιτείες-κλειδιά, που θα κρίνουν τον νικητή της σημαντικότερης πολιτικής αναμέτρησης στην αμερικανική ιστορία.

Τζο Μπάιντεν Αμερική

Εν τω μεταξύ, όπως φαίνεται από το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στα στρατόπεδα Τραμπ-Μπάιντεν, ένα ιδιαίτερο πεδίο μάχης αποτελούν οι επιστολικές ψήφοι, που ρίχνουν επιπλέον «λάδι στη φωτιά». Λίγη ώρα μετά τη δήλωση-βόμβα του πρόεδρου των ΗΠΑ ότι θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο προκειμένου να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων, το στρατόπεδο Μπάιντεν απάντησε με ανακοίνωσή του στην οποία έκανε λόγο για «εξωφρενική» δήλωση «καθώς αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αφαιρέσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των Αμερικανών».

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από την ψήφο των Αμερικανών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ

Όπως αναφέρει το Handelsblatt,  δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη και απλή εξήγηση για τη «γοητεία» που εξακολουθεί παρ’όλα αυτά, να ασκεί ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στον αμερικανικό πληθυσμό. Ωστόσο, οι λόγοι αυτοί μπορούν να συνοψιστούν στους ακόλουθους:

-Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι είναι καλοί στο να επικεντρώνονται σε ένα θέμα. Για παράδειγμα, ορισμένοι ψηφίζουν κατ 'αρχήν για τον υποψήφιο που υπόσχεται να μειώσει τους φόρους ή τουλάχιστον να μην τους αυξήσει. Για άλλους είναι σημαντικό ο υποψήφιος να είναι σαφώς κατά της άμβλωσης και, πάνω απ 'όλα, οι δικαστές με την ίδια στάση να είναι τοποθετημένοι σε σημαντικές θέσεις, ενώ για ένα άλλο ποσοστό των πολιτών είναι σημαντικό να μην περιορίζεται το δικαίωμά τους στην κατοχή όπλων.

εκλογες ηπα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει σημειώσει επιτυχία και στα τρία αυτά θέματα, αν ληφθεί υπ’όψιν, μεταξύ άλλων, ότι υποσχέθηκε περαιτέρω περικοπές φόρου και διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, την συντηρητική δικαστή Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ. Επιπλέον, ενώ είχε αρκετά συχνά την ευκαιρία να επιπλήξει δημόσια ριζοσπαστικές και ένοπλες ομάδες, όπως το «Proud Boys», ωστόσο κάθε φορά απέφευγε σκόπιμα να το πράξει.

-Ο Ντόναλντ Τραμπ αγαπά το να βρίσκεται στη σκηνή, στο επίκεντρο της προσοχής και οι υποστηρικτές του αγαπούν το συναίσθημα που τους μεταφέρει μέσω αυτής του της λατρείας. Οι προσβολές, ο χλευασμός και το περιπαικτικό γέλιο απέναντι στους αντιπάλους του, χωρίς να έχει στη διάθεσή του χειρόγραφα, αλλά μόνο αυτοσχεδιάζοντας, δίνει στους Ρεπουμπλικάνους ενέργεια και κάνει τους ακροατές του να αισθάνονται ότι στο πρόσωπό του βρίσκουν κάποιον να τους κατανοεί και να μπαίνει στη θέση τους.

Τραμπ καπέλο

Οι Δημοκρατικοί, στην αντίπερα όχθη -ιδίως στην αγροτική Πενσυλβανία- έχουν τη φήμη ότι είναι το κόμμα των διανοούμενων. Οι «πράσινες θέσεις εργασίας» που υπόσχεται ο Τζο Μπάιντεν είναι αρκετά τρομακτικές και ασαφείς για πολλούς. Επιπρόσθετα, η αλλαγή στην οποία επιμένει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι δύσκολο να επιτευχθεί και επιπλέον συνεπάγεται και πολλές αναταραχές. Ο Ντ.Τραμπ, από την άλλη πλευρά, υπόσχεται ότι οι οπαδοί του δεν χρειάζεται να αλλάξουν. Στην πραγματικότητα, όμως και αντιμετωπίζοντάς το θέμα από ιστορική σκοπιά, είναι οι Δημοκρατικοί αυτοί που ενώνουν τα συνδικάτα που βρίσκονται πίσω τους και τα οποία πολεμούν για ένα ισχυρότερο κοινωνικό δίκτυο και για αναδιανομή, παράγοντες που θα ωφελήσουν ουσιαστικά αρκετούς από τους ψηφοφόρους του Τραμπ.

Μολαταύτα, είναι ο Τραμπ αυτός που κατάφερε να διατηρεί πάντα αφοσιωμένους σε αυτόν τους υποστηρικτές του και να τους πείσει για την αλήθεια που ο ίδιος πρεσβεύει, όποια κι αν είναι αυτή. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το σύνθημα «Make America great again» («Ας κάνουμε την Αμερική ξανά σπουδαία») είναι ένα συναρπαστικό όραμα, ακόμη και εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης.

Εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος που θα προκύψει από την συνολική καταμέτρηση των ψήφων και θα ακουστεί σε παγκόσμιο επίπεδο μεταφέροντας παντού την απόφαση της λαϊκής ετυμηγορίας για το μέλλον το δικό τους και ολόκληρου του πλανήτη, ένα είναι σίγουρο: ότι ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσουν οι εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε με κάθε δυνατό τρόπο και για άλλη μια φορά, ότι ούτε αυτός, αλλά ούτε και οι ψηφοφόροι του είναι οντότητες που μπορεί κανείς να υποτιμήσει. Κάθε άλλο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM