Dr. Rangwala: Η γυναίκα πίσω από μια ιστορική ανακάλυψη

Τέλη Οκτωβρίου η NASA ανακοίνωσε μια ιστορική ανακάλυψη: Τελικά υπάρχει νερό στη Σελήνη. Μια ανακάλυψη που έγινε χάρη στο project SOFIA και αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τις εξερευνήσεις του Διαστήματος. Υπεύθυνη γι’ αυτό ήταν η επιστήμονας της NASA, dr Naseem Rangwala.

Η dr Naseem Rangwala είναι η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από το project SOFIA, το οποίο οδήγησε στην ανακάλυψη νερού στη Σελήνη. Μπορεί το νερό να μην είναι πόσιμο, ωστόσο μιλάμε για μια τεράστια ανακάλυψη, που αλλάζει ιδιαίτερα τα δεδομένα για την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την ανακάλυψη έπαιξε το Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy της NASA, γνωστό και ως SOFIA. Πρόκειται για ένα Boeing αεροσκάφος, το οποίο λειτουργεί επί της ουσίας ως αστρονομικό παρατηρητήριο.

? We detected water on the sunlit lunar surface!

Understanding the Moon’s water helps piece together the history of water in the inner solar system and also supports future human space exploration.

Details: https://t.co/sONYzaylco pic.twitter.com/37hs7AaubP

— SOFIAtelescope (@SOFIAtelescope) October 26, 2020

Ποια είναι η dr. Rangwala;

Ονομάζεται Naseem Rangwala. Είναι γυναίκα. Είναι αστροφυσικός. Έχει διδακτορικό (PhD) στη Φυσική και την Αστρονομία από το Rutgers University στο Νιου Τζέρσεϊ. Δουλεύει για τη NASA. Είναι η γυναίκα πίσω από το project SOFIA. Είναι η επιστήμονας που φέρει τα εύσημα για την ανακάλυψη νερού στη Σελήνη.

Είναι μια ακόμη γυναίκα που έσπασε τα στερεότυπα. Με το μυαλό και τις μεθόδους της κατάφερε να αναδειχτεί σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, προχωρώντας σε μια ιστορική ανακάλυψη που αλλάζει καταλυτικά τις μελλοντικές εξερευνήσεις της NASA στο Διάστημα. Μπορεί να ήταν η πρώτη της αποστολή, αλλά τα αποτελέσματα αυτής ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά, οπότε το μέλλον τής ανήκει.

Η ίδια μίλησε στο Refinery29 για την εμπειρία της στην αποστολή.

Παραδέχεται πόσο... διασκεδαστικό είναι το να δουλεύει κανείς στη NASA. Παράλληλα, τόνισε πόση έμπνευση της δίνει ο ενθουσιασμός του κόσμου μπροστά στις ανακαλύψεις για το απέραντο, και για πολλούς απόκοσμο, Διάστημα.

Όσα δήλωσε η dr Naseem Rangwala

Για τη συμμετοχή της στο project

i naseem rangwala«Είμαι πολύ τυχερή και ευγνώμων»

«Αυτή ήταν η πρώτη μου αποστολή ως επιστήμονας έργου. Και είμαι πολύ τυχερή και ευγνώμων, γιατί περίπου πριν από έναν χρόνο ανακαλύψαμε το πρώτο μόριο που σχηματίστηκε ποτέ στο σύμπαν, το helium hydride (υδρίδιο ηλίου)», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Λατρεύω να κάνω έρευνα και να γράφω για τα ευρήματά μου, αλλά, όταν επιτρέπεις στην επιστημονική κοινότητα να κάνει μεγάλες ανακαλύψεις όπως αυτή, είναι τιμή».

Για τις επιδιώξεις της NASA

«Θέλουμε να εμπνέουμε τους ανθρώπους»

«Εμείς στη NASA θέλουμε να διευρύνουμε τις γνώσεις για τον κόσμο, το σύμπαν. Θέλουμε να απαντήσουμε σε μερικά μεγάλα ερωτήματα: Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν; Από τι είναι φτιαγμένο; Πώς δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα; Πώς έφτασε η ζωή στη Γη; Και θέλουμε να εμπνέουμε τους ανθρώπους και να συνεχίζουμε να δουλεύουμε για τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα», τόνισε η dr Rangwala.

Για το project SOFIA και τη σημαντικότητα αυτής της ανακάλυψης

Πώς έφτασαν στην ανακάλυψη

«Ο επιστήμονας που ηγείται τώρα της έρευνας ήθελε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη νερού στη Σελήνη με το SOFIA. Συνήθως μελετούσαμε μακρινά και μικρότερα αντικείμενα, όπως μαύρες τρύπες, γαλαξίες και συστάδες αστεριών. Το φεγγάρι είναι πολύ πιο φωτεινό και κινείται πιο γρήγορα από αυτά τα αντικείμενα. οπότε έπρεπε να προσαρμόσουμε το τηλεσκόπιο με τελείως διαφορετικό τρόπο. Επίσης, δεν γνωρίζαμε αν το όργανο που χρησιμοποιούσαμε για να μετρήσουμε το χημικό αποτύπωμα του νερού θα λειτουργούσε και γι’ αυτό προγραμματίσαμε αυτό το τεστ, που τελικά οδήγησε στην ανακάλυψη», σημείωσε η dr Rangwala.

Πόσο σημαντικό είναι το νερό για την εξερεύνηση του Διαστήματος

Η ίδια εξήγησε: «Το νερό είναι ένας κρίσιμος πόρος για την εξερεύνηση του Διαστήματος σε βάθος και θέλαμε να γνωρίζουμε τα πάντα για την ύπαρξή του στη Σελήνη, προκειμένου να υποστηρίξουμε τον απόλυτο στόχο εγκατάστασης βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας. Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να εξαγάγουμε νερό στον προορισμό, και το φεγγάρι είναι η αφετηρία μας».

Τα πρώτα υποσχόμενα αποτελέσματα

«Η πρώτη στιγμή πανηγυρισμού ήρθε τον Αύγουστο του 2018, με τα πρώτα υποσχόμενα δεδομένα. Η επόμενη ήταν όταν ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις και πριν από 5-6 μήνες οι συγγραφείς της έρευνας μας ανακοίνωσαν ότι έχουμε σίγουρη ανίχνευση», συνέχισε η ίδια.

«Εποπτεύω όλες τις επιστημονικές δραστηριότητες της αποστολής» 

«Δεν ήμουν στην πτήση. Ως επιστήμονας του έργου, είμαι υπεύθυνη να διασφαλίσω ότι μεγιστοποιούμε την επιστημονική απόδοση της αποστολής. Γι’ αυτό, εποπτεύω όλες τις επιστημονικές δραστηριότητές της από εδώ», τόνισε η αστροφυσικός της NASA.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή

«Αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Δεν γνωρίζουμε πώς δημιουργήθηκε και αποθηκεύτηκε το νερό. Η πιο σύντομη ευκαιρία που έχουμε για περισσότερες παρατηρήσεις θα είναι την άνοιξη του 2021. Έχουμε προσωρινά αναστείλει τις επιχειρήσεις εξαιτίας του Covid-19. Αλλά το SOFIA επανέλαβε τις επιχειρήσεις με νέες διαδικασίες, για να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού, στις 17 Αυγούστου. Τώρα βρισκόμαστε στη Γερμανία για την προγραμματισμένη συντήρηση», συμπλήρωσε.

Πώς αντέδρασε ο κόσμος σε αυτή την ανακάλυψη

«Βλέπεις τον ενθουσιασμό, αυτό εμπνέει κόσμο, εμπνέει και εμένα»

«Είναι συναρπαστικό και σουρεαλιστικό σε έναν βαθμό. Εργάζεσαι τόσο σκληρά κάποια στιγμή και φτάνεις εκεί που θες και βλέπεις πως ο κόσμος σε όλη τη Γη ανταποκρίνεται σε αυτό, και είναι υπέροχο. Βλέπεις τον ενθουσιασμό, αυτό εμπνέει κόσμο, εμπνέει και εμένα», υπογράμμισε η επιστήμονας.

«Αρχίσαμε να δεχόμαστε ερωτήσεις από εφήβους και μικρά παιδιά που ρωτάνε για το νερό στο φεγγάρι και την εξερεύνηση του Διαστήματος. Είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε να πετύχουμε. Να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά», κατέληξε η αστροφυσικός.

https://twitter.com/NASAAmes/status/1320939538068525057?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1320939538068525057%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnews2u.gr%2F%3Fp%3D124083Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM