Άγκυρα: Καταδικάζει το σκίτσο του Charlie Hebdo για τον Ερντογάν

Την ώρα που ο «πόλεμος» Μακρόν – Ερντογάν μαίνεται αποκτώντας επικίνδυνες απολήξεις, ένα σατιρικό σκίτσο του Charlie Hebdo σε βάρος του «σουλτάνου» προκαλεί την οργή της Άγκυρας, η οποία και το καταδικάζει.

Τόσο κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι, όσο και η τουρκική κυβέρνηση, εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους για το σκίτσο του περιοδικού Charlie Hebdo, το οποίο σατιρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ίδιοι κάνουν λόγο περί «αήθους απόπειρας» από πλευράς της Γαλλίας να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος».

Καλίν: «Δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη»

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα, δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Ενώ στη συνέχεια, ο ίδιος έγραψε: «Ο σκοπός αυτών των δημοσιεύσεων, χωρίς ηθική και ευπρέπεια, είναι να σπείρει σπόρους μίσους και εχθρότητας. Η μετατροπή της ελευθερίας της έκφρασης σε εχθρότητα έναντι της θρησκείας και των πεποιθήσεων μπορεί να είναι μόνο προϊόν μιας άρρωστης νοοτροπίας. Όλοι με κοινή λογική πρέπει να καταδικάσουν και να απορρίψουν αυτήν την απαίσια έκδοση».

Δείτε τις αναρτήσεις του:

Αλτούν: «Αρνούμαστε να υποκύψουμε στον εκφοβισμό και τις προκλήσεις σας»

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν σημείωσε με τη σειρά του: «η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του Μακρόν φέρνει καρπούς!».

«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», συμπλήρωσε ο Αλτούν, ο οποίος εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter.

Δείτε παρακάτω:

https://twitter.com/fahrettinaltun/status/1321184914885193728?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1321184914885193728%7Ctwgr%5Eshare_3%2Ccontainerclick_1&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fworld%2Farthro%2F6769424%2Fi-agkyra-katadikazei-to-skitso-toy-charlie-hebdo-gia-ton-erntogan
https://twitter.com/fahrettinaltun/status/1321184919809368064?s=20

Φωτιές βάζει το Charlie Hebdo

Το «φλέγον» σκίτσο του Charlie Hebdo έρχεται και «ρίχνει λάδι στη φωτιά» στις ήδη άσχημες διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας - Παρισιού, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ τους.

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο του τεύχος, το σατιρικό περιοδικό παρουσιάζει τον Τούρκο πρόεδρο, σε μια άσεμνη γελοιογραφία. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να σηκώνει το ρούχο μιας γυναίκας, πιθανώς μουσουλμάνας, και όταν αντικρίζει τα γυμνά της οπίσθια, αναφωνεί «Ωωω, ο Προφήτης!».

Στη λεζάντα του πρωτοσέλιδου, το Charlie Hebdo σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ερντογάν: στην ιδιωτική του ζωή είναι πολύ αστείος».

Δείτε το σκίτσο του Charlie Hebdo:

 

Δείτε και την ανάρτηση που έκανε το Charlie Hebdo στο Twitter:

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν

Να υπενθυμίσουμε πως το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ο Ερντογάν επέκρινε με περίσσια σφοδρότητα τον Γάλλο Πρόεδρο.

Φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει πως ο Μακρόν χρειάζεται «ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του προς το Ισλάμ».

«Η θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μουσουλμάνοι ενθαρρύνει τους ιμπεριαλιστές και τους εχθρούς του Ισλάμ»

Ενώ στη συνέχεια υποστήριξε: «Αυτοί που ενοχλούνται από την άνοδο του Ισλάμ, επικαλούμενοι τις κρίσεις, τις οποίες έγιναν αφορμή οι ίδιοι, επιτίθενται στη θρησκεία μας».

«Πιστεύω πως στην επώδυνη και γεμάτο δοκιμασίες περίοδο αυτή που διανύουμε ως μουσουλμάνοι πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλον πιο πολύ, να ανταλλάσσουμε απόψεις πιο συχνά», συμβούλεψε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Επίσης, τη Δευτέρα (26/10), ο Ερντογάν κλιμάκωσε περαιτέρω τη ρητορική του, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Η απάντηση της Γαλλίας

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Η Γαλλία καλεί ΕΕ να εγκρίνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Αποφασισμένη να απαντήσει στις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, διά των οποίων αμφισβητήθηκε η πνευματική υγεία του Εμανουέλ Μακρόν και ζητήθηκε να γίνει μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα, εμφανίζεται πλέον η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, καλώντας τους ηγέτες της Ευρώπης των 27 να εγκρίνουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Η σκλήρυνση της στάσης της Γαλλίας έναντι της Τουρκίας φαίνεται από τη δήλωση που έκανε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές, ο κ. Ριστέρ, χωρίς, ωστόσο, να επεκταθεί στο ζήτημα αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM