Ο σχηματισμός μιας υπερηπείρου στη Γη θα μπορούσε να εξαφανίσει τους ανθρώπους και κάθε άλλο θηλαστικό σε 250 εκατομμύρια χρόνια από τώρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience.
Σε 250 εκατομμύρια χρόνια, η κίνηση των τεκτονικών πλακών θα προκαλέσει συγχώνευση όλων των ηπείρων της Γης, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μίας υπερηπείρου γνωστής ως Pangea Ultima, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η ξηρά της Γης θα σχημάτιζε ένα σχήμα ντόνατ με μια εσωτερική θάλασσα στη μέση – ό,τι θα έχει απομείνει από τον άλλοτε Ατλαντικό Ωκεανό. Ο περιβάλλοντας Ειρηνικός Ωκεανός θα καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης.
Οι τεκτονικές διεργασίες στον φλοιό της Γης θα οδηγούσαν σε συχνότερες ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες θα απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενός από τα βασικά αέρια του θερμοκηπίου. Σε αυτό θα προστίθετο η αυξανόμενη ποσότητα ακτινοβολίας από τον ήλιο, προκαλώντας περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη.
Σε αυτόν τον κόσμο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 15 βαθμούς Κελσίου (και έως και 30 βαθμούς Κελσίου στην ξηρά) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που θα επέστρεφε τον κόσμο στην ακραία ζέστη που πέρασε τελευταία φορά στην Πέρμια-Τριασσική εποχή, πριν από 260 εκατομμύρια χρόνια, όταν περισσότερο από το 90% των ειδών εξαφανίστηκε.
«Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ως επί το πλείστον εχθρικό περιβάλλον με εκτεταμένες θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου, και ακόμη μεγαλύτερες καθημερινές ακραίες τιμές, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα υγρασίας» λέει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Alexander Farnsworth, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στη Σχολή Γεωγραφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις της ζέστης, θα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού με τρόφιμα λόγω κατάρρευσης της βλάστησης. Το έγγραφο σημειώνει ότι τα περισσότερα φυτά καταπονούνται σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου και διασπώνται εντελώς εάν εκτεθούν στους 60 βαθμούς για παρατεταμένες περιόδους.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι μόνο κάπου μεταξύ 8% και 16% της Γης θα είναι κατοικήσιμη για θηλαστικά, αλλά πιθανότατα όλα τα είδη θηλαστικών θα εξαφανιστούν. «Κάποια εξειδικευμένα είδη θα μπορούσαν να επιβιώσουν δυνητικά, ωστόσο θα εξακολουθούσε να είναι μια μαζική εξαφάνιση θηλαστικών είτε έτσι είτε αλλιώς», είπε ο Δρ Farnsworth.
Για τη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μηχανογραφημένα κλιματικά μοντέλα για να προσομοιώσουν τις τάσεις θερμοκρασίας, ανέμου, βροχής και υγρασίας για το Pangea Ultima. Για να εκτιμήσει το μελλοντικό επίπεδο CO2, η ομάδα χρησιμοποίησε μοντέλα κίνησης τεκτονικών πλακών, χημεία των ωκεανών και πολλά άλλα για να χαρτογραφήσει τις εισροές και τις εκροές CO2. Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν έλαβαν υπόψη τους τη συμβολή των εκπομπών CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων, που συνήθως αναφέρεται ως η μεγαλύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής σήμερα.
Εκτίμησαν ότι το CO2 θα μπορούσε να αυξηθεί από περίπου 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) σήμερα σε περισσότερα από 600 ppm πολλά εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον. «Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα, διαφορετικά θα δούμε αυτούς τους αριθμούς πολύ, πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας καθηγητής Benjamin Mills στο Πανεπιστήμιο του Leeds.
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο καιρό θα υπάρχουν οι άνθρωποι, ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι θα διαρκέσουμε τόσο πολύ, ένας τέτοιος μελλοντικός κόσμος θα ήταν αφιλόξενος για εμάς», πρόσθεσε ο Δρ Farnsworth.
Ο ακαδημαϊκός είπε ότι θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε εάν χτίζαμε «περιβαλλοντικά ελεγχόμενα καταφύγια με κλιματισμό». «Αλλά πιθανότατα θα έπρεπε να χτίσουμε άλλες εγκαταστάσεις για να στεγάσουν και την παραγωγή τροφίμων», είπε. Μια άλλη ελπίδα για την ανθρωπότητα είναι ο σχηματισμός πολιτισμών σε άλλους πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα, αλλά αυτό είναι προς το παρόν μόνο προϊόν επιστημονικής φαντασίας. «[Η επιβίωση] θα εξαρτηθεί από το αν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον πλανήτη και αν όχι, έχουμε την ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε λύσεις γεωμηχανικής για να διαχειριστούμε το κλίμα», κατέληξε.
Πηγή ertnews.gr