Συνεχίζονται αδιάκοπα οι έρευνες και οι προσπάθειες διάσωσης στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/10). Νωρίτερα, οι διασώστες ανέσυραν ζωντανό έναν 70χρονο, ο οποίος παρέμεινε εγκλωβισμένος στα χαλάσματα για περισσότερες από 30 ώρες.
Μετά τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, η τόσο η Σάμος, όσο και τα γύρω νησιά, αλλά και κυρίως, η Σμύρνη μετρούν τις πληγές τους.
Η Σμύρνη «χτυπήθηκε» σφοδρά από την σεισμική δόνηση και οι νεκροί και οι τραυματίες ολοένα και αυξάνονται. H Σμύρνη, 48 ώρες και πλέον μετά τον σεισμό προσπαθεί να μαζέψει τα «κομμάτια» της, την στιγμή που διασώστες παλεύουν για να βρουν επιζώντες.
Στους 60 οι νεκροί και 896 οι τραυματίες
Ο τραγικός απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ισχυρότατου σεισμού της Παρασκευής (30/10) ολοένα και αυξάνεται. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν πως οι νεκροί μέχρι αυτή τη ώρα ανέρχονται σε 60, όπως επιβεβαιώνουν οι τουρκικές αρχές.
Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), στα συντρίμμια εντοπίστηκαν παγιδευμένοι και διασώθηκαν μέχρι στιγμής 104 άνθρωποι.
Συνολικά οι τραυματίες ανέρχονται στους 896 και το 76% από αυτούς είχε πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία σήμερα το πρωί.
Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντεςΟι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων που κατέρρευσαν εξανεμίζονται καθώς βρισκόμαστες 48 και πλέον ώρες μετά τον σεισμό.
Στο Μπαϊρακλί, στα προάστια της Σμύρνης, τα σωστικά συνεργεία απομακρύνουν τόνους τσιμέντου και δοκούς στήριξης, υπό το ανήσυχο βλέμμα των κατοίκων.
Η απελπισία αρχίζει να καταβάλει ορισμένους από τους διασώστες: αφού βοήθησε να βγάλουν από τα χαλάσματα τα άψυχα σώματα τριών μελών της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό, ένας νεαρός διασώστης λυγίζει, ακουμπά σε ένα κομμάτι τσιμέντο αδυνατώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του.
Ο ισχυρός σεισμός έπληξε κυρίως στο Μπαϊρακλί, μια περιοχή όπου κατοικούν 300.000 άνθρωποι και η οποία γνώρισε δημογραφική έκρηξη τα τελευταία χρόνια.
Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε ότι σε αυτό το προάστιο κατέρρευσαν 17 κτήρια και οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα σε οκτώ από αυτά.
Όταν ρωτήθηκε πόσοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε «να κάνει εικασίες».
«Θα ήταν θαύμα αν έβρισκαν επιζώντες», είπε μια γυναίκα, παρακολουθώντας τους διασώστες να ανοίγουν διόδους στα συντρίμμια ενός κτιρίου. Ένας διασώστης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ενδέχεται δέκα άνθρωποι να παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι εκεί.
Ανά διαστήματα, οι διασώστες ζητούν από όλον τον κόσμο να κάνει ησυχία, προσπαθώντας να ακούσουν τυχόν εκκλήσεις για βοήθεια ή άλλους ήχους κάτω από το μπετόν.
«Υλικά κακής ποιότητας»Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Τουρκία βυθίζεται στο πένθος εξαιτίας μιας σεισμικής δόνησης. Τον Ιανουάριο, περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επαρχίες Ελαζίγκ και Μαλάτια, στα ανατολικά, από έναν σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το 2012 και το 2018 οι ειδικοί μηχανικοί είχαν επισημάνει ότι δύο από τα κτίρια που κατέρρευσαν στο Μπαϊρακλί ήταν «επικίνδυνα».
Σε μια από τις αναφορές τους έγραφαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί «τσιμέντο χαμηλής ποιότητας» στην κατασκευή τους.
Τουλάχιστον 484 μετασεισμοίΣύμφωνα με τον υπουργό υγείας Φαχρετίν Κοτζά, οκτώ άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ενώ να σημειωθεί έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 484 μετασεισμοί, με 37 να έχουν μέγεθος 4 Ρίχτερ σύμφωνα με την AFAD.
Αρκετές χιλιάδες σκηνές έχουν στηθεί για να φιλοξενήσουν οικογένειες και οι εθελοντές μοιράζουν σούπα για να ζεστάνουν τους άστεγους.
«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στην πανδημία ενώ αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια καταστροφή από σεισμό»Ο Φαχρετίν Κοτζά τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου - μια σεισμική καταστροφή εν μέσω πανδημίας.
«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στην πανδημία ενώ αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια καταστροφή από σεισμό», σημείωσε ο Κοτζά, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασπορά του κοροναϊού.
70χρονος ανασύρθηκε ζωντανός μετά από 33 ώρες στα ερείπια κτηρίουMaske bizi nasıl koruyor?#CoronaOlmasaydı pic.twitter.com/LjzpczVPcw
— Dr. Fahrettin Koca (@DrFahretinK0CA) September 8, 2020
Ένας 70χρονος ανασύρθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής (1/11) από τα ερείπια κτηρίου, το οποίο είχε ισοπεδωθεί στη δυτική Τουρκία. Ο άνδρας παρέμεινε παγιδευμένος για 33 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ Σάμου και Χίου την Παρασκευή, ωστόσο, οι διασώστες κατάφεραν να τον ανασύρουν ζωντανό απ' τα ερείπια.
Απεγκλωβίστηκαν ζωντανοί μια μητέρα με τα τρία της παιδιάΝα σημειωθεί πως χθες Σάββατο (31/10) μια γυναίκα και τα τρία από τα παιδιά της ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα ενός κτηρίου, το οποίο κατέρρευσε στη Σμύρνη.
Τα τέσσερεα αυτά άτομα, αν και παρέμειναν εγκλωβισμένα για περίπου 23 ώρες, κατάφεραν να ανασυρθούν ζωντανά από τους διασώστες.
- Σεισμός-Τουρκία: Πάνω από 880 τραυματίες – Στους 35 οι νεκροί (pics&vids)
- Σεισμός: Το retweet του Ερντογάν στον Μητσοτάκη και το μήνυμά του
- Σεισμός: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν