Τουρκία: Ετοιμάζεται προσευχή στην Αγία Σοφία ανήμερα της επετείου της Άλωσης

Προσευχή στην Αγία Σοφία ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου, αύριο Παρασκευή, ετοιμάζουν οι Τούρκοι.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, ο οποίος διεκδικεί και την πατρότητα της ιδέας.

«Όταν μου ήρθε η έμπνευση τηλεφώνησα στις αρχές και ο τούρκος πρόεδρος το ανακοίνωσε» είπε ο Ερμπάς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νικόλα Βαφειάδη, που μεταδόθηκε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Στις 29 Μαΐου που θα ανοίξουν ξανά τα τζαμιά, μετά το lockdown που έφερε ο κορονοϊός, η προσευχή θα γίνει στην πλατεία που γίνεται μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του μπλε τζαμιού.

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς φέτος η επέτειος της Άλωσης πέφτει Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Το προκλητικό tweet συμβούλου του Ερντογάν

Ένα μήνυμα στο λογαριασμό του Διευθυντή Επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν για την Αγία Σοφία, πριν λίγες μέρες ήταν η αφορμή ώστε ο τουρκικός τύπος να το ερμηνεύει ως σήμα ότι η Αγία Σοφία πρόκειται να ανοίξει ως μουσουλμανικό τέμενος.

Στο λογαριασμό του στο Twitter o Φαχρετίν Αλτούν, ανάρτησε μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας -που έχει μετατραπεί από μουσουλμανικό τέμενος σε μουσείο το 1935- και την ακόλουθη φράση: «Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί».

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας έχει βρεθεί συχνά στην ατζέντα της τουρκικής ηγεσίας και κυρίως του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 24 Μαρτίου του 2019, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινουπολη, ο τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος για προσευχή αποτελεί προσοδοκία ολόκληρου του τουρκικού έθνους και του μουσουλμανικού κόσμου.

Από πέρσι ένα τμήμα του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιείται για μουσουλμανική προσευχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM