Ρεπορτάζ: Τι συνέβη σε γνωστό αρχαιολόγο και λέει ότι ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα;

Είναι διάσημος στη χώρα του, τη χώρα της τουλίπας και μια απ' τις αγαπημένες μας χώρες. Για την Ολλανδία γράφω, βέβαια και συγκεκριμένα για έναν αρχαιολόγο, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα. 

Τώρα, θα μου πεις - εύλογα: «Με τι είδους λογική μπορεί να κάθισε να έψαξε τέτοιες λεπτομέρειες; Πώς εκφέρει άποψη μετά από χιλιάδες χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ουδείς έχει αμφισβητήσει κάτι τέτοιο»;

Ας πάρουμε το στόρι απ' την αρχή και ας μπούμε στη συλλογιστική του. Μια συλλογιστική που έχει γίνει πρώτο θέμα στον κύκλο του παγκοσμίως και γενικότερα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις αυτές τις μέρες.

Ο κύριος, λοιπόν, ισχυρίζεται πως ο Παρθενώνας ονομαζόταν απ' τους αρχαίους ημών προγόνους Εκατόμπεδον. Ο δρ. Φαν Ρουκχουίτζεν και η ερευνητική του ομάδα ισχυρίζονται πως ανήκε αρχικά σε ένα τελείως διαφορετικό κτίσμα και όχι στον τεράστιο πέτρινο ναό που δεσπόζει στην κορυφή της Ακρόπολης των Αθηνών και που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Σύμφωνα, δε, με την έρευνα του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης της οποίας είναι επικεφαλής, ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν αρχαίο ελληνικό θησαυροφυλάκιο που περιείχε προσφορές στην θεά Αθηνά. Δεν είναι άλλο απ' το Ερέχθειο, που βρίσκεται δίπλα -μόλις 100 μέτρα- από τον κεντρικό ναό στην Ακρόπολη.

Η συλλογιστική του

«Η λέξη Παρθενώνας σημαίνει "το σπίτι των παρθένων" και ο μικρότερος ναός (το Ερέχθειο) είναι όντως διακοσμημένο με τις πέτρινες Καρυάτιδες, γυναικείες γλυπτές φιγούρες που λειτουργούν ως κίονες, στηρίζοντας την οροφή του κτιρίου.

Αφιερωμένος στην αρχαία λατρεία της θεάς Αθηνάς, θα πρέπει να στέγαζε ένα θησαυροφυλάκιο που περιείχε πολύτιμα αντικείμενα που συνδέονται με την θεά, συμπεριλαμβανομένων μουσικών οργάνων και σπαθιών από την Περσία», επιμένει.

«Όσον αφορά την επιστημονική κοινότητα, η άποψη του δρ. Φαν Ρουκχούιτζεν θα προκαλέσει έναν μικρό σεισμό», δήλωσε η Τζοσίνε Μπλοκ, ομότιμη καθηγήτρια αρχαίων πολιτισμών στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. «Όχι μόνο θα πρέπει να προσαρμοστούν τα ονόματα, αλλά αυτό αλλάζει την εικόνα μας για την λατρεία της θεάς Αθηνάς και της Ακρόπολης στο σύνολό της».

TIP

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Archaeology και στην ολλανδική έκδοση του περιοδικού National Geographic.