Κορονοϊός: Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα των προστίμων των 300 ευρώ

ΣτΕ

«Παγώνουν» προσωρινά όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν για τα πρόστιμα των 300 ευρώ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να αποφανθούν για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του Covid-19.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις φοιτητών, εργαζομένων, μελών συλλογικοτήτων κ.λπ. και έγιναν 6 συλλήψεις, 28 προσαγωγές και επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν καθώς παραβιάστηκε η από 13/11/2020 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορονοϊού Covid-19)», αποφασίστηκε:

  • Η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα, από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6.00 π.μ. έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9.00 μ.μ.
  • Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης.
Οι 46 από τους 94 πολίτες έκαναν αίτηση για ακύρωση

Οι 46 από τους 94 Θεσσαλονικείς σε βάρος των οποίων κόπηκαν τα πρόστιμα των 300 ευρώ κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακύρωσης των προστίμων. Παράλληλα, κατέθεσαν και αντιρρήσεις (ενδικοφανή προσφυγή, σύμφωνα με τη νομική ορολογία) κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Κατόπιν αυτού, οι 46 επικαλούμενοι τον νόμο 3900/2010 κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι σύμβουλοι Επικρατείας να «τραβήξουν» από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της συμπρωτεύουσας τις αιτήσεις ακύρωσής τους, έτσι ώστε να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες).

Οι 46 υποστηρίζουν ότι τίθενται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως εάν η απαγορευτική απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδόθηκε κατ΄ επιταγή της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι σύμφωνη με:

  • α) το άρθρο 11 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, όπως επίσης προστατεύει και τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
  • β) το άρθρο 25 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή της αναλογικότητας, η οποία είναι μια αρχή βάσει της οποίας σταθμίζεται η νομιμότητα των επιβαλλόμενων κρατικών περιορισμών στη σφαίρα των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, καθώς δεν μπορεί οι περιορισμοί να είναι ανέλεγκτοι και αυθαίρετοι
  • γ) το άρθρο 43 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι για τα θέματα γενικότερης σημασίας και ενδιαφέροντος πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις άλλων φορέων
  • δ) τον πρόσφατο νόμο 4703/2020 για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
  • ε) την από 11/2020 κοινή υπουργική απόφαση για «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού Covid-19 στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020» και
  • ζ) εάν έχει προηγηθεί της επίμαχης απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. η απαιτούμενη διαδικασία αιτιολογημένης γνωμοδότησης από τις αρμόδιες υγειονομικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες.
Οι υποθέσεις εισήχθησαν στο ΣτΕ

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σαρπ συγκάλεσε, κατ’ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή (συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης), η οποία έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν στο ΣτΕ προς συζήτηση.

Κατά συνέπεια, όλες οι υποθέσεις για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας «παγώνουν» προσωρινά μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα καθορίσει και την τύχη των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM