Κοροναϊός: Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα-Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας

Από σήμερα (24/10) το πρωί τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στην διασπορά του κοροναϊού.

Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές της χώρας δεν αφήνει κανένα περιθώριο χαλάρωσης. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου ετέθησαν σε ισχύ τα νέα μέτρα προστασίας στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα 

Τα μέτρα «τελευταίας ευκαιρίας», όπως χαρακτηρίζονται από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, έρχονται μετά την ξέφρενη πορεία της πανδημίας του κοροναϊού τις τελευταίες μέρες. Τα ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα ξεπερνούν τα 500 (τις τελευταίες μέρες 800+), γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στους πολίτες, όσο και στην κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες.

Κρίθηκε λοιπόν αναγκαίο να παρθούν νέα μέτρα πρόληψης στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» με χρήση μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους, καθώς και απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (μετά τις 00:30 και έως τις 05:00). Τα μέτρα αυτά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμα που απήυθηνε στον ελληνικό λαό.

Οι νέοι «οδηγούν» την πανδημία

 

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, οι νέοι (ηλικίας 19-40) είναι εκείνοι οι οποίοι «οδηγούν» την πανδημία, καθώς μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση.

Όπως επισήμανε λοιπόν ο καθηγητής οι νέοι θα πρέπει «να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας».

Ο καθηγητής, εξήγησε πως οι νεότεροι μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση από κάποιες άλλες ηλικιακές ομάδες. Συνεπώς, η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα, με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται την προηγούμενη εβδομάδα.

Ποιοι και πώς θα μετακινούνται μετά τις 00:30

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης μετακίνησης, στις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες σε επίπεδο 3 και 4, πορτοκαλί και κόκκινες δηλαδή.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Δημοσιογράφοι και άτομα των ΜΜΕ

Οι δημοσιογράφοι και γενικότερα όσοι εργάζονται σε ΜΜΕ μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά το διάστημα του lockdown. Δηλαδή, με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.

  • Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

  • Άλλες περιπτώσεις εργαζομένων

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων -φυσικών προσώπων- που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενοι), αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Να σημειωθεί πως πρέπει να το έχουν συμπληρωμένο υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.

  • Δημόσιοι Υπάλληλοι

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ' εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης (έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή). Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr. Και κατ' εξαίρεση με βεβαίωση η οποία συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Μάσκα παντού

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε κάποια θέματα γύρω από την υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα:

Αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που ισχύει για το επίπεδο 3 και 4 δηλαδή για τις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται από αυτήν οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

Του μέτρου εξαιρούνται επίσης οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή μαζί με μέλη της οικογενείας τους πρώτου βαθμού που κι αυτά εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας.

Σχολεία: Μάσκα και στα διαλείμματα

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο τρίτο («πορτοκαλί») και τέταρτο («κόκκινο») επίπεδο.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, εξακολουθεί να μην προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος - Όσα αλλάζουν

Για το ζήτημα της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν άδεια μουσικών οργάνων, o κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι στο επίπεδο 3, απαγορεύεται η χρήση μικροφωνικής και το όποιο μουσικό σχήμα δεν μπορεί να ξεπερνά τα τρία άτομα.

Παράλληλα, μιας και η πληρότητα είναι αυστηρά στο 50% του πιθανού αριθμού πελατών της αδείας, η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους.

Άρα στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας και τους περιορισμούς της σχετικής ΚΥΑ ενώ στην εστίαση, ταβέρνες και εστιατόρια, επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και με 50 % των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Δοξολογίες σε εορταστικές εκδηλώσεις

Επιπλέον, όσον αφορά τις δοξολογίες σε εορταστικές εκδηλώσεις, όπως αυτές της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, αλλά και τις καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Χαρδαλιάς για Θεσσαλονίκη

Επιπλέον, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων σε περίπτωση μετακίνησής τους για το επόμενο πενθήμερο και ιδιαίτερα στις γύρω περιοχές όπως η Χαλκιδική.

«Η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να σημαίνει μεταφορά του υπάρχοντος ιικού φορτίου σε όμορες περιοχές με συνεπακόλουθο την διακινδύνευση της δημόσιας υγείας για τις περιοχές αυτές», είπε χαρακτηριστικά.

Απηύθυνε ακόμη ισχυρή σύσταση σε όλους όσους μετακινούνται από τους νομούς τους σε όμορους νομούς για λόγους διασκέδασης, καθώς, όπως επισήμανε, «η μη τήρηση των μέτρων θα επιβαρύνει επιδημιολογικά και τις περιοχές κατεύθυνσης και υποδοχής τους, γεγονός που συνεπακόλουθα θα αποτυπωθεί και θα έχει συνέπειες στο χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM