Κοροναϊός: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες - Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»

Η ξέφρενη πορεία της πανδημίας στη χώρα μετά την χθεσινή ανακοίνωση των 1259 ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού προκαλεί έντονη ανησυχία και φέρνει νέα μέτρα προ των πυλών για την εξάπλωση του ιού. 

Μόλις χθες (27/10) ανακοινώθηκαν περισσότερα από 1000 κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. 

«Είναι πιθανό ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα σήμερα»

 

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και την κυβέρνηση η επικινδυνότητα της κατάστασης είναι στα «ύψη», ενώ εκφράζεται και φόβος μην ξεφύγει η κατάσταση με την πανδημία στην Ελλάδα.

Πιστή τήρηση των μέτρων

Η κρισιμότητα αυτή λοιπόν επιτάσσει την προσοχή όλων, απορρίπτοντας τον εφησυχασμό και την χαλάρωση των μέτρων. Αντιθέτως μάλιστα, πλέον η ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη, καθώς τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα και θα δείξουν αν η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει στη λήψη νέων ακόμα πιο αυστηρών μέτρων.

Έκτακτη συμμετοχή Τσιόδρα 

Image removed.

Στην ενημέρωση για την πανδημία την Τρίτη (27/10) συμμετείχε εκτάκτως ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Συνεχίζουμε να παλεύουμε. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, συνεχίζουμε να διατηρούμε τα μέτρα οριζόντιου τύπου χωρίς να φτάνουμε στο Lockdown. Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown με τις συνέπειες που έχει αυτό, δεν μπορούμε όμως να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός.

Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας , ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Περιμέναμε να είναι χειρότερα τα πράγματα στο 2ο κύμα της πανδημίας. Είναι η ώρα της συνείδησης, το θέμα της ευθύνης κουράζει. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές».

Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»

Η επιτροπή των ειδικών έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και είναι σχεδόν βέβαιο πως οι νέες παρεμβάσεις είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά η διασπορά του φονικού ιού.

Τα επόμενα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων είναι το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης ακόμη πιο νωρίς, η διεύρυνση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο περιορισμός της μετακίνησης μεταξύ περιοχών που «οδεύουν» προς το κόκκινο, καθώς και ενίσχυση τηλεργασίας.

Image removed.

«Όχι» σε ένα νέο lockdown τις επόμενες ώρες

Ένα νέο lockdown, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης, η οποία θέλει πρώτα εξαντλήσει όλες τις επιλογές που έχει. Εξάλλου και ο Υπουργός Υγείας, πρόσφατα δήλωσε πως η «κυβέρνηση έχει κι άλλα όπλα στην φαρέτρα της προτού προβεί σε ένα νέο lockdown».

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν πως «κλειδί» για να αποφευχθούν τα χειρότερα είναι η πίστη τήρηση των μέτρων. Δηλαδή η χρήση μάσκα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, η διατήρηση αποστάσεων, ο περιορισμός κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και η αποφυγή συνωστισμού.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι έλεγχοι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα. Το ίδιο ισχύει και για τον κάθε πολίτη μεμονωμένα.

Ο δικαιολογημένος φόβος για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση και τους ειδικούς. Και αυτό διότι χωρίς την απαραίτητη τήρηση των μέτρων, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, τις επόμενες μέρες θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα.

Λινού: «Σε ένα μήνα τα κρούσματα θα διπλασιαστούν ή θα τριπλασιαστούν»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού μιλώντας για την κρισιμότητα της κατάστασης επισήμανε πως όλα δείχνουν πως σύντομα θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

Η ίδια είπε χαρακτηριστικά: «Σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ.

Αφού άρχισαν και διπλασιάζονται τα κρούσματα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, μπορούν και να τριπλασιαστούν. Το τονίζω για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος».

Μείωση ωραρίου στην εστίαση προτείνουν οι ειδικοί

Image removed.

Να υπενθυμίσουμε πως ως επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής ανέφερε πως η επιτροπή έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Επιπρόσθετα, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός, καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM