Κοροναϊός: Ιωάννινα και Σέρρες μπήκαν στο επίπεδο 4

Κοροναϊός: Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα Ιωάννινα και τις Σέρρες, καθώς μεταπήδησαν στο επίπεδο 4 του υγειονομικού χάρτη.

Τα Ιωάννινα και οι Σέρρες είναι από τις περιοχές που έχουν ιδιαίτερα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, για αυτό και μπήκαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Μετά την ανακοίνωση του νέου ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, που ανήλθε σε 1259, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία:

«Η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών από την Πέμπτη (29/10) ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και θα είναι πλέον στο επίπεδο 4»

Παράλληλα, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν και η Νάξος και η Ροδόπη οι οποίες από το δυο πάνε στο τρία.

Αλλά και η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο και από το ένα πάει στο επίπεδο συναγερμού δυο, ενώ η Αμοργός κατεβαίνει στο επίπεδο ένα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, λέγοντας: «Η κατάσταση είναι οριακή. Τα μέτρα όπου τηρούνται, αποδίδουν. Η αποφασιστικότητα και η επιμονή μας είναι απαραίτητες».

Έκτακτη συμμετοχή Τσιόδρα

Στην ενημέρωση για την πανδημία την Τρίτη (27/10) συμμετείχε εκτάκτως ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μια ιστορική ημέρα, με ιστορικές μνήμες ανδριοσύνης απέναντι στον φασισμό. Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, η φωνή της συνείδησης.

Νομίζω ότι όλοι μας, θέλουμε με τον ηπιότερο τρόπο, να πούμε ότι δε χάνουμε την ελπίδα μας. Συνεχίζουμε να παλεύουμε. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, συνεχίζουμε να διατηρούμε τα μέτρα οριζόντιου τύπου χωρίς να φτάνουμε στο Lockdown. Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown με τις συνέπειες που έχει αυτό, δεν μπορούμε όμως να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός.

Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας , ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Περιμέναμε να είναι χειρότερα τα πράγματα στο 2ο κύμα της πανδημίας. Είναι η ώρα της συνείδησης, το θέμα της ευθύνης κουράζει. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές.

Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα και από τις ΗΠΑ και από Ρωσία. Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό. Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι.

Δεν ήρθα εδώ για να σας μιλήσω για φόβο. Ήρθα να σας μιλήσω για μια άλλη ελευθερία, αυτή που επιβάλλει ο εαυτός μας στον εαυτό μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM