Κικίλιας: «Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού»

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας μετά την σύσκεψη - Τι ανέφεραν Σαρηγιάννης και Σουρβίνος για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

«Οι μεταλλάξεις είναι ένα θέμα το οποία μας ανησυχεί ως εξέλιξη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μετά την σύσκεψη που ακολούθησε στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον υπουργό, προχωρά η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός δήλωσε πως η σημασία του δικτύου είναι «να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών».

Μελέτη για την επιθετικότητα του κάθε στελέχους

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ μίλησε ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως αν και οι μεταλλάξεις του ιού είναι αναμενόμενες, αυτό που πρέπει να μελετηθεί είναι η επιθετικότητα του κάθε νέου στελέχους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Σουρβίνος: «φτιάξαμε πανεθνικό δίκτυο υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ για να ανιχνεύσουμε εγκαίρως και να ταυτοποιήσουμε περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη και θα πάρουμε αποφάσεις με βάση τα στοιχεία».

Προτιμότερες οι χειρουργικές μάσκες

Όσον αφορά την καταλληλόλητα της υφασμάτινης μάσκας, ο κύριος Σουρβίνος δήλωσε πως αν και οι υφασμάτινες έχουν μικρότερη προστασία από τις χειρουργικές, αποτελεί υπερβολή το να φορέσει κάποιος δύο μάσκες.

Ανησυχεί η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα

Για το θέμα των μεταλλάξεων του κορονοϊού, μίλησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος τόνισε πως, αυτό που ανησυχεί είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα: «Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος».

Ο κύριος Σαρηγιάννης δήλωσε επίσης πως οι υφασμάτινες μάσκες παρέχουν χαμηλότερο επίπεδο προστασίας έτσι κι αλλιώς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «Εγώ για τα παιδιά μου θα αγόραζα χειρουργικές μάσκες».

Διαβάστε τη συνέχεια στο kyvernisi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM