Καθ. Πνευμονολογίας: «Δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο χαλάρωσης μέσα στον Μάρτιο»

«Λάθος το μέτρο του κλεισίματος του Σαββατοκύριακου στις 18.00» - «Πρέπει να τηρείται όντως η τηλεργασία», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και γιατρός κλινικής Covid-19 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Γιάννης Καλομενίδης

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και γιατρός κλινικής Covid-19 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Γιάννης Καλομενίδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 FM δήλωσε πως δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο για χαλάρωση στα μέσα Μαρτίου.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ουτοπικό να σκεφτόμαστε ότι μέσα στον Μάρτιο θα μπορέσουμε να πάμε σε μια χαλάρωση», ενώ χαρακτήρισε παράλληλα «ανεξέλεγκτη» την κατάσταση με το επιδημικό κύμα στην Αττική και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι «καθόλου ρεαλιστικό το σενάριο της χαλάρωσης όταν βλέπουμε άνοδο του κύματος, θέλουμε εβδομάδες ακόμα».

Τα μέτρα διαθέτουν πολιτικό χαρακτήρα

Εκτίμησε ότι τα μέτρα έχουν πολιτικό χαρακτήρα, λέγοντας ότι δεν βασίζονται σε κάποια επιστημονικότητα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18.00 ή τις 21.00. Όπως είπε, ήταν λάθος το μέτρο του Σαββατοκύριακου στις 18.00, γιατί τελικά δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα στο σούπερ μάρκετ, που θεωρείται ότι είναι κυρίαρχος χώρος μετάδοσης. «Η συνθήκη που είχε δημιουργηθεί μετά τις 6.00 ήταν κάτι που λειτουργούσε αντίστροφα», σχολίασε χαρακτηριστικά. Άρα καλό είναι να επιμηκύνουμε τον χρόνο, σημείωσε.

Δεν μπορούμε όμως να λέμε ότι είναι ενοχλητικό να πάμε μόνοι μας σε ένα βουνό να περπατήσουμε και από την άλλη να ανεχόμαστε τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κατά τη γνώμη του, στοχευμένες παρεμβάσεις όπου είναι γνωστό ότι έχουμε αυξημένη διασπορά, όπως σε ΜΜΜ και επιχειρήσεις με χειρωνακτική εργασία, θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα.

Να τηρείται όντως η τηλεργασία

«Να επιβεβαιώσουμε επίσης ότι γίνεται η τηλεργασία και όχι μόνο δηλώνεται, να έχουμε ειδική προστασία σε κλειστούς χώρους, όπως τα γηροκομεία, που ακόμα έναν χρόνο μετά δεν το έχουμε καταφέρει», τόνισε και εξήγησε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ειδική επιτήρηση σε επιχειρήσεις, ώστε να διαπιστώνεται αν τηρούνται τα μέτρα και πώς εφαρμόζονται αλλά και να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι.

«Πρέπει να έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση, που όμως ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να την επιτελέσει. Έχει τεράστια σημασία να στήσουμε έναν μηχανισμό, δεν είναι δύσκολο τεχνικά, και να κάνουμε τεστ, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι γίνεται. Αυτή η αισιόδοξη ερμηνεία που έχουμε, ότι θα κάνουμε κάποια υπομονή ακόμα και μετά θα είναι όλα καλά, δεν επιβεβαιώνεται. Διαλέγουμε το υπεραισιόδοξο σενάριο κάθε φορά, αλλά δεν μας κάνει τη χάρη αυτό το σενάριο», σημείωσε ο κ. Καλομενίδης, υποστηρίζοντας με έμφαση την ανάγκη επιδημιολογικής επιτήρησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν οι επίσημοι τη Δευτέρα και να λένε για μία εβδομάδα ή 15 μέρες παράταση και την επόμενη ημέρα, 24 ώρες μετά, να σημάνει, και σωστά, το κράτος συναγερμό γιατί έχουμε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη».

Μιλώντας για το σύστημα υγείας και απαντώντας στην ερώτηση αν αντέχει, ο ίδιος είναι επιφυλακτικός. Όπως είπε, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα αντέξει, δεν γνωρίζουμε τις αντοχές του, κι αυτό διότι δεν ξέρουμε αν είμαστε στην κορύφωση του κύματος αυτή τη στιγμή. Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι η πιεστική κατάσταση στα νοσοκομεία θα συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδες.

Προειδοποίησε πάντως ότι «αν συνεχιστεί αυτή η πίεση και παραταθεί η κατάσταση αυτή, όλη η δημόσια δομή δεν θα φτάσει και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους υγειονομική δομή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM