Καμπαγιάννης για Κουφοντίνα: «Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό για το νομικό μας σύστημα»

Καμπαγιάννης Θανάσης

«Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό για το νομικό μας σύστημα» γράφει σε ανάρτησή του ο Θανάσης Καμπαγιάννης

Για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, που μετρά 46 ημέρες, και για τη στάση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής τοποθετείται ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμπαγιάννης δίνει στη δημοσιότητα έγγραφο της Γ.Γ. που αναφέρει πως δεν μπορεί να δοθούν φωτοαντίγραφα των σχετικών εγγράφων, επικαλουμένη θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Πιθανή απώλεια ανθρώπινης ζωής

Ο δικηγόρος μέσω της ανάρτησής του ξεκαθαρίζει πως «δεν είμαστε πλέον στη φάση της αντιπαράθεσης νομικών επιχειρημάτων. Είμαστε στη φάση της πιθανής απώλειας ανθρώπινης ζωής».

Και συνεχίζει σχολιάζοντας το παρακάτω έγγραφο: «Η Γ.Γ. Αντ. Πολιτικής δεν δίνει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών στον κρατούμενο, για να μάθει το σκεπτικό της και να την προσβάλει, ισχυριζόμενη “λόγους προσωπικών δεδομένων” άλλων κρατουμένων! Λες και δεν μπορεί να υπάρξει ανωνυμοποίηση εγγράφου…».

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Δεν είμαστε πλέον στη φάση της αντιπαράθεσης νομικών επιχειρημάτων. Είμαστε στη φάση της πιθανής απώλειας ανθρώπινης ζωής, που για το νομικό μας σύστημα είναι το υπέρτατο αγαθό.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να μην επισημάνω το προφανώς εσφαλμένο των επιχειρημάτων που τροφοδοτεί το υπουργείο για να απεκδυθεί τις ευθύνες του και να ακυρώσει το δίκαιο αίτημα του κρατούμενου.

Αφενός, το επιχείρημα “ο Κορυδαλλός δεν είναι φυλακή καταδίκων, αλλά υποδίκων” είναι προφανώς αλυσιτελές. Ανεξαρτήτως του πώς χαρακτηρίζεται στον νόμο, ο Κορυδαλλός στεγάζει εκατοντάδες κατάδικους. Φαντάζομαι πόσο θα γελάνε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις Γυναικείες Φυλακές, όταν θα ακούνε αυτό το επιχείρημα, τη στιγμή που στο υπόγειο των συγκεκριμένων φυλακών υπάρχει ειδική αντιτρομοκρατική πτέρυγα καταδίκων.

Σέβομαι απόλυτα τη βούληση του κρατούμενου και της συνηγόρου του να μη βγαίνουν ανοιχτά και να φωνάζουν αυτές τις αυτονόητες αλήθειες, από φόβο μήπως πλήξουν δικαιώματα άλλων κρατουμένων. Αλλά πλέον είμαστε στο μη παρέκει.

Αφετέρου, το επιχείρημα “ο κρατούμενος εκβιάζει, δεν είναι η απεργία πείνας ένδικο μέσο” είναι καφκικό.

Η Γ.Γ. Αντ. Πολιτικής δεν δίνει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών στον κρατούμενο για να μάθει το σκεπτικό της και να την προσβάλει, ισχυριζόμενη “λόγους προσωπικών δεδομένων” άλλων κρατουμένων! Λες και δεν μπορεί να υπάρξει ανωνυμοποίηση εγγράφου…

Στην πραγματικότητα, ο κρατούμενος στερείται των νομίμων ενδίκων μέσων του: αυτό είπε και ο Συνήγορος του Πολίτη στην παρέμβασή του. Και αυτός είναι και ο λόγος που η απεργία πείνας έγινε μονόδρομος.

Αλλά επαναλαμβάνω: όλα αυτά είναι πίσω μας. Τα γράφω απλώς, γιατί βλέπω να επαναλαμβάνονται στον δημόσιο διάλογο. Είμαστε στη φάση που η επίκληση (πρέπει να) γίνεται αποκλειστικά στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής».

Δεν είμαστε πλέον στη φάση της αντιπαράθεσης νομικών επιχειρημάτων. Είμαστε στη φάση της πιθανής απώλειας ανθρώπινης…

Δημοσιεύτηκε από Thanasis Kampagiannis στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM