Η αλήθεια για το μεγάλο σεισμό στη Σάμο! Προκαλούν τρόμο τα 6,7 ρίχτερ (pics&vids)

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε κοντά στη Σάμο περίπου στις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και στη γειτονική Τουρκία. Πέρα από τη Σάμο και τα γύρω νησιά, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στην Σμύρνη. 

Σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/11) κοντά στη Σάμο. Η σεισμική αυτή δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση σημειώθηκε 19χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου σε θαλάσσια περιοχή.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χλμ.

Η ισχυρότατη δόνηση που είχε μεγάλη διάρκεια, έγινε αισθητή τόσο σε ολόκληρη την Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Αλβανία. Ήδη, καταγράφονται ισχυροί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ζημιές έχουν καταγραφεί στη Σάμο, αλλά και στη Σμύρνη, όπου έχουν καταρρεύσει κτίρια και ένας ναός στο Καρλόβασι της Σάμου.

 

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο:

Λίγη ώρα μετά τον ισχυρότατο αυτό σεισμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας έκανε έκκληση στους κατοίκους της Σάμου να μην μπαίνουν στα σπίτια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη είναι πιθανό να σημειωθεί μετασεισμός ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ, με δεδομένο ότι ο κύριος σεισμός ήταν ισχυρότατος.

Μηνύματα 112 από την Πολιτική Προστασία 

Περίπου στις 14:15 η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Σάμου και των γύρω νησιών στο οποίο συμβούλευε να μείνουν μακριά από τις ακτές λόγω κινδύνου υψηλού κυματισμού.

 

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί και ένα ακόμα μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, το οποίος απευθυνόταν γενικότερα στους κατοίκους όλων των νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω - Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Σημειώθηκε και τρίτο τσουνάμι

Νέο τσουνάμι πλήττει την Σάμο μετά τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε το νησί.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το τρίτο τσουνάμι που «χτυπάει» σήμερα το νησί.

Στη Σάμο μεταβαίνει εκτάκτως ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στη Σάμο μεταβαίνει εσπευσμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε το νησί.

Αναβάλλεται το διάγγελμα του Μητσοτάκη

Λόγω του σεισμού στη Σάμο, όπως αναφέρεται, το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανακοίνωση των νέων μέτρων στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς της πανδημίας, δεν θα μεταδοθεί στις 15.00.

Χουλιάρας «Θα έχουμε έντονη μετασεισμική ακολουθία»

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, αναμένεται να υπάρξει έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτηση του στο Facebook, ο σεισμολόγος έγραψε:

«Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί».

Σύννεφα καπνού στη Σμύρνη μετά τον σεισμό κοντά στη Σάμο

Βίντεο δείχνουν σύννεφα σκόνης πάνω από τη Σμύρνη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στην Σμύρνη. Έχουν καταρρεύσει πολυώροφά κτήρια και γίνονται αναφορές για περισσότερους από 120 τραυματίες και τουλάχιστον 4 νεκρούς.

https://twitter.com/Faytuks/status/1322151446285078529?s=20

https://twitter.com/csagir2015/status/1322160455536857089?s=20

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM