Για τις 10.00 το πρωί ο κ. Γκουτέρες έχει συγκαλέσει την ολομέλεια των μερών της πενταμερούς διάσκεψης (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά), ελπίζοντας πως θα καταθέσουν νέες προτάσεις που θα δίνουν την ευκαιρία για γεφύρωση του χάσματος, το οποίο διαπιστώθηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις.
Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αλλά δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί και αδύνατο, καθώς η τουρκική πλευρά αρκετές φορές στο παρελθόν έχει αιφνιδιάσει με κινήσεις τακτικής, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες ακύρωσε όλες τις διμερείς συναντήσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα, ρίχνοντας όλο το βάρος στη συνεδρία της ολομέλειας των αντιπροσωπειών, ώστε όλοι να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις θέσεις όλων.
Δένδιας: «Η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού»
Η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε στη Γενεύη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ραμπ.
Ο Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, επανέλαβε –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού εντός του γνωστού πλαισίου που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατέθεσε και γραπτώς υπόμνημα έξι σημείων, στο οποίο διατυπωνόταν η απαίτησή του για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, με υιοθέτηση της «κυριαρχικής ισότητας», και τη διαπραγμάτευση μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.
Ουσιαστικά, ζητούσε από τον γ.γ. του ΟΗΕ να προχωρήσει σε χειρισμούς που θα οδηγούσαν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, ώστε στη συνέχεια δύο «ίσα» και «κυρίαρχα» κράτη να συζητήσουν τη συνύπαρξή τους. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, εξήγησε στον κ. Τατάρ ότι οι θέσεις του βρίσκονται εκτός πλαισίου και ότι δεν θα μπορούσε μια λύση δύο κρατών να γίνει αποδεκτή είτε από τον ΟΗΕ είτε από την Ε.Ε. ή από μεμονωμένες χώρες.
Παράλληλα, ο κ. Γκουτέρες υπενθύμισε πως η συζήτηση λύσης δύο κρατών βρίσκεται εκτός των όρων εντολής του, ενώ θα ήταν παραλογισμός να πεταχτεί στα σκουπίδια ο όγκος της εργασίας που έχει γίνει στο Κυπριακό εδώ και δεκαετίες και να ξεκινήσει μια διαδικασία από το μηδέν.