Μια «ζώσα Αρχαιότητα» στα θεμέλια της Αθήνας – Εύρημα πολλά υποσχόμενο η κεφαλή του Ερμή στην Αιόλου

Αυτή η πόλη θεμελιώθηκε πάνω σε πραγματικούς θησαυρούς, τους περπατάμε, εισπράττουμε την ενέργεια που παράγουν, ανασαίνουμε την ατμόσφαιρα μιας λαμπρής και δημιουργικής αρχαιότητας – κι ας μην μας αφήνουν να καταλαβαίνουμε αυτήν την ατμόσφαιρα οι ρυθμοί της καθημερινότητας που, συχνά, μας καταπίνουν. Και να που η ανακάλυψη, μιας κεφαλής που αποδίδεται στον Ερμή Προπύλαιο του Αλκαμένους, στη διάρκεια εργασιών συνεργείων του Δήμου Αθηναίων στην οδό Αιόλου μας θυμίζει αυτήν την αναντίρρητη πραγματικότητα.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Μπαίνουμε λοιπόν έστω και για λίγο στη χρονομηχανή, στη μαγεία του ταξιδιού, εκεί που οι πληροφορίες έχουν καταρρακτώδη ροή ώσπου να επιστρέψουμε στο σήμερα για να διαπιστώσουμε πως ακόμη κι αυτός ο θησαυρός αιχμαλωτίζεται στις περίπλοκες διαδικασίες και στη γραφειοκρατία.

Η κεφαλή του Ερμού που αποκαλύφθηκε χρονολογείται, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών  στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού «Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες».

Για να μπορέσει όμως να αξιολογηθεί πλήρως το εύρημα και να αποφασιστεί ο τρόπος φύλαξης ή αξιοποίησης του – έκθεσης στο κοινό – θα περάσει ικανό χρονικό διάστημα επεξεργασίας, εκτιμήσεων και επανεκτιμήσεων από ειδικούς και επιστήμονες. Σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν σε κάποια σημαντικά ευρήματα χρειάστηκαν ακόμη και αρκετά χρόνια – λένε κάποιοι καλά γνωρίζοντες.

Συμπληρώνουν δε ότι παρόμοια ευρήματα ίσης και μεγαλύτερης σημασίας είναι πιθανόν να «αναπαύονται» σε όλην την έκταση του ιστορικού κέντρου κάτω από τα θεμέλια του οποίου «ζει» η Αθηναϊκή Αρχαιότητα. Και τούτο όπως λένε κάποιοι ειδικοί «μεγάλο κομμάτι του ιστορικού κέντρου έχει χτιστεί πάνω στην Αρχαία Αθήνα». Έχουν αναφερθεί μάλιστα παλαιότερα περιστατικά κατά τα οποία, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν υποχρεώσει ιδιοκτήτες κατοικιών στο ιστορικό κέντρο πέριξ, της γειτονιάς των Θεών να φτιάξουν πάτωμα από πλεξιγκλάς ή άθραυστο τζάμι για να φαίνονται οι Αρχαιότητες οι οποίες αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της οικοδόμησης των σπιτιών.

Σε σχέση με το πρόσφατο εύρημα το υπουργείο πολιτισμού διευκρινίζει ότι «Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM