«Λίγοι άνθρωποι ενδιαφέρονταν για την επιστήμη, ξαφνικά σε ένα βράδυ σχεδόν όλοι έγιναν επιστήμονες και επιδημιολόγοι… Είναι να μην εύχεσαι να υπάρχει τόσο ενδιαφέρον ξαφνικά σε μια κοινωνία, η οποία ήταν απροετοίμαστη για το πως δουλεύει η επιστήμη» δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV, ο καθηγητής Παθολογίας Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης. Η συνέντευξη του καθηγητή έχει αναρτηθεί στο Youtube, εδώ και 5 μέρες συγκεντρώνοντας περισσότερες από 150.000 προβολές, καθώς εξαιτίας του λόγου του, κάθε φορά κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών.
«Θεωρώ πως ναι. Θα ήταν άδικο να πούμε πως η επιστήμη δεν προσέφερε τίποτα… Η επιστήμη μας βοήθησε, είχαμε θετικές εκπλήξεις, όπως η ανάπτυξη των εμβολίων. Ήδη έχουμε κάποιες θεωρίες που είναι αποτελεσματικές σε χρόνο -ρεκόρ. Σε κάποια πράγματα η επιστήμη πήρε καλό βαθμό, σε κάποια άλλα όχι. Θέλω να διατηρώ ένα θετικό πρόσημο και να πιστεύω ακόμα και από τα λάθη που κάνουμε, ότι μπορούμε να μάθουμε» δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης για τον τρόπο που έδρασε η επιστήμη στη διαχείριση της πανδημίας.
Στην συνέχεια, ο κ. Ιωαννίδης κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση που έκανε προ ολίγων ημερών, ο Νίκος Χαρδαλιάς για τα πάρτι που γίνονται στη Μύκονο, όπου και είχε αναφέρει πως τα κορονοπάρτι έχουν ως αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού και κατά συνέπεια το κλείσιμο δραστηριοτήτων. Ο καθηγητής είχε δηλώσει πως: «πλέον γίνεται ένα παιχνίδι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολίτες, όπως το ποντίκι με τη γάτα».
«Η αντίληψη της Δημόσιας Υγείας δεν είναι μόνο δουλειά της κυβέρνησης, αλλά μιας κοινωνίας. Δεν είναι εύκολο να το πετύχει κάποιος αυτό με μέτρα Δημόσιας Τάξης» πρόσθεσε, ο κ. Ιωαννίδης, μιλώντας παράλληλα για τα μέτρα που πάρθηκαν στη χώρα μας για τη διαχείριση της πανδημίας.
«Είχαμε μια τύχη στο πρώτο κύμα πανδημίας, η χώρα μας να μην πληγεί, πιθανός επειδή δεν είχαμε τη μαζική εισροή των περιστατικών και είχαμε το χρόνο να μάθουμε από τις συμφορές των άλλων και αυτό που με πικραίνει είναι ότι δεν μάθαμε… Aπομονωμένοι τον πρώτο χειμώνα, γλυτώσαμε, θριαμβολογήσαμε, ανοίξαμε τα σύνορα στους βόρειους γείτονες, γιατί όπως εμείς δεν έκαναν τεστ και ήταν όλοι μια χαρά, δεν θέλαμε τα τεστ γιατί θα χαλούσε το αφήγημα, όσο λιγότερα, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία» πρόσθεσε.
Λογοκρισία και Πανδημία
Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης ερωτηθείς για την λογοκρισία στην επιστήμη την εποχή της πανδημίας, δήλωσε: «συγκρούστηκε η επιστημονική σκέψη με την σκέψη της Δημόσιας Υγείας… Δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε γνώση για τα πάντα για έναν νέο ιό… Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από την επιστημονική κοινότητα, όσο από τους άλλους φορείς και τους άλλους ''παίκτες'' που βρέθηκαν σ’ αυτό το κομφούζιο, πολιτικοί, κόμματα με διάφορα συμφέροντα, απλοί άνθρωποι με αγωνίες και φόβους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης» τόνισε.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τον εναγκαλισμό της επιστήμης με την πολιτική, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε: «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Προσωπικά τα βρήκα μπαστούνια μιλώντας σε ένα ευρύτερο κοινό, τι ακριβώς πρέπει να πως και πως… Πώς ακριβώς να μεταφέρω κάτι, όταν υπάρχουν τόσοι μηχανισμοί που μπορούν να διαστρεβλώσουν αυτό που είπες, να κόψουν και να ράψουν προτάσεις για πολιτικούς, επιχειρηματικούς λόγους που μπορεί να έχουν έρθει στην επιφάνεια».
«Οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν χωρίς να φοβούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό των πολιτικών ή κάποιων άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι επιστήμονες μπορεί πολλές φορές να σκεφτούν τι θα γίνει για την δική τους χρηματοδότηση εάν εμφανιστούν ως επαναστάτες μέσα στο σύστημα, καθώς την επόμενη φορά που θα ζητήσω χρηματοδότηση από κάποιον οργανισμό, ίσως με μηδενίσουν» τόνισε και πρόσθεσε:
«Έπαιρνα μηνύματα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα”, ”δεν μπορώ να μιλήσω”, ”φοβάμαι να μιλήσω”, ”εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν, ”θα με τελειώσουν”, θα με ποδοπατήσουν, ”θα γίνω κομμάτια”. Και είχαν δίκιο. Άρα λοιπόν για ανθρώπους που συμβιβάστηκαν, λυπάμαι αλλά δεν τους κατηγορώ» υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε: «Έχουμε μπει σε σκληρά μονοπάτια. Επιστήμονες που συνεχίζουν και εργάζονται στον κεντρικό πυρήνα της Επιστήμης. Δεν μιλάω για επιστήμονες που έχουν περίεργες ιδέες και δεν μπορούν να τις δημοσιεύσουν σε σοβαρά περιοδικά».