Κορονοϊός - Εμβολιασμός παιδιών: «Είμαστε επιφυλακτικοί» δηλώνουν οι ειδικοί

Εμβολιασμός παιδιών
© Pixabay

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και την πορεία της πανδημίας μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών με το σκεύασμα της Pfizer, σημείωσε ότι «στις μελέτες για τα παιδιά τα αποτελέσματα είναι καλά. Στην Αμερική έχει ήδη επιτραπεί η χρήση του εμβολίου για τα παιδιά 12-15 ετών, και το ίδιο και στον Καναδά. Στην επιτροπή είμαστε επιφυλακτικοί με τους εμβολιασμούς των παιδιών, πιστεύουμε ότι θα είναι το τελευταίο που θα γίνει. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό των ενηλίκων, να φτιάξουμε το τείχος της ανοσίας, και μετά θα σκεφτούμε αν θα εμβολιάσουμε τα παιδιά. Γενικά είμαστε επιφυλακτικοί με τα παιδιά, για οποιοδήποτε φάρμακο και οποιοδήποτε εμβόλιο. Αν χρειαστεί όμως να το κάνουν, θα το κάνουν. Δε θα είναι υποχρεωτικό, οι γονείς θα αποφασίσουν αν θα το κάνουν».

«Στις ηλικίες άνω των 60 ο εμβολιασμός πρέπει να φτάσει στο 90%»

Σχετικά με τη δυσπιστία που εμφανίζεται απέναντι στον εμβολιασμό στις ηλικίες 60 και άνω η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Ψαλτοπούλου τόνισε ότι «είναι απαραίτητο, για να έρθουν και εκατομμύρια τουρίστες στη χώρας μας, να είμαστε εμβολιασμένοι, το ίδιο και σε όλα τα νησιά μας. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, χρειαζόμαστε ο εμβολιασμός να φτάσει στο 90%. Κάθε μέρα το 90-95% των θανάτων είναι σε ηλικίες άνω των 60-65 ετών και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Βλέπουμε από τις κλινικές μελέτες ότι έχουμε πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε αυτές τις ηλικίες. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι ηλικίες άνω των 60 ετών».

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει

«Αν κάποιος έχει νοσήσει μπορεί και με μία δόση να θεωρηθεί ότι έχει κάνει τον πλήρη εμβολιασμό. Αυτό αποφασίστηκε σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε. Αν κάποιος που έχει νοσήσει αλλά δεν το ξέρει, κάνει και τις δύο δόσεις, δε θα πάθει κάτι. Τη μία δόση τη λέμε για την οικονομία των εμβολίων και δεδομένης της αποτελεσματικότητας που έχει για όσους έχουν νοσήσει. Μπορεί να μάθει κάποιος αν έχει νοσήσει, αν ήταν ασυμπτωματικός, μόνο από τα αντισώματά του», εξήγησε η κ. Ψαλτοπούλου σχετικά με τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει.

Ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων

Τέλος, σχετικά με το θέμα των παρενεργειών των εμβολίων και τον προβληματισμό που έχει δημιουργήσει, ο κ. Χρούσος ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο χωρίς παρενέργειες. Ευτυχώς τα εμβόλια που έχουμε δεν έχουν πολλές παρενέργειες. Έχουμε 12.000 θανάτους από τον κορονοϊό στη χώρα. Το όφελος του εμβολιασμού σε σχέση με το κόστος, είναι πολύ μεγαλύτερο. Η διόρθωση που συζητείται για το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μια θεωρία μέχρι στιγμής».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα