Δημόπουλος: Ένας εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό

Αθανάσιος Δημόπουλος
© EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο  ενδεχόμενο να μπορεί ένας εμβολιασμένος να μεταδίδει τον κορονοϊό, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό σε σύγκριση με κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος.

«Μέχρι να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό συλλογικό επίπεδο ανοσίας, δεν θα πρέπει να έχουμε διαχωρισμούς στα μέτρα»

Εν συνεχεία, ο κ. Δημόπουλος, τόνισε ότι «μέχρι να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό συλλογικό επίπεδο ανοσίας, δεν θα πρέπει να έχουμε διαχωρισμούς στα μέτρα». Παράλληλα, ο Αθανάσιος Δημόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι άτομα που ανήκουν στη λεγόμενη παραγωγική ηλικία σπεύδουν να εμβολιαστούν.

Ποιος είναι ο στόχος για το επόμενο διάστημα;

Επιπλέον, όπως είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, στόχος είναι μέσα στους επόμενους δύο μήνες, να έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού.

Σε ποια περίπτωση μπορεί κάποιος να κάνει 2η δόση από άλλο εμβόλιο;

Με αφορμή την 44χρονη από την Κρήτη, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca, ο Αθανάσιος Δημόπουλος τόνισε πως «δεν έχουμε την ευχέρεια να πούμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο της AstraZeneca». Σημείωσε ωστόσο ότι κάποιος που παρουσίασε θρομβωτικό επεισόδιο μετά το εμβόλιο της AstraZeneca, μπορεί στη 2η δόση να επιλέξει άλλο εμβόλιο.

Γεροτζιάφας: «Από την 5η έως και την 28η ημέρα μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα θρόμβωσης»

Επιπλέον, για το συγκεκριμένο περιστατικό στην Κρήτη και για τις θρομβώσεις μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει μεγάλη σημασία να διευκρινιστεί περί τίνος πρόκειται, οι συνάδελφοι στην Κρήτη είναι απόλυτα ικανοί για να βρουν την αιτιολογία. Αν υποθέσουμε ότι είναι το γνωστό σύνδρομο θρομβώσεων με κακή εξέλιξη, έχουμε 1-2 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες, και δυστυχώς είναι ένα μέρος του κινδύνου που αναλαμβάνουμε όταν αποφασίζουμε να κάνουμε μαζικούς εμβολιασμούς. Πριν από κάποιες ημέρες δημοσιεύτηκε ένα κείμενο από ειδικούς στις θρομβώσεις που εξηγεί τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα και μαζικά. Αυτό που έχει σημασία όταν βλέπουμε τα πράγματα σε επιδημιολογική βάση, είναι ότι με τους εμβολιασμούς το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ο κίνδυνος».

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Και εξήγησε στη συνέχεια: «Δεν έχει κανένα νόημα να κάνει κάποιος εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό, ούτε να παίρνει όλος ο κόσμος μετά τον εμβολιασμό του ασπιρίνες και αντιπηκτικά. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου παράγεται αυτό το σύνδρομο της θρομβοπενίας, είναι μέρος της φυσιολογικής άμυνας του οργανισμού. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος είχε πάθει προηγούμενη θρόμβωση».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η περίοδος που κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε αυτό το σύνδρομο είναι από την 5η μέχρι την 28η μέρα μετά τον εμβολιασμό. Σημαντικό είναι να κινητοποιηθεί κανείς αν εμφανίσει κάποια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, δυσκολία στην ομιλία, μούδιασμα στα χέρια, δυσκολία στο περπάτημα, να πρηστεί το πόδι ή το χέρι, να μην αισθάνεται καλά για περισσότερες από δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τότε θα πρέπει να πηγαίνει ο πολίτης στο γιατρό και ο γιατρός να κάνει τις σχετικές εξετάσεις. Όσο νωρίτερα καταλάβουμε το σύνδρομο, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η θεραπεία του».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα