Τσοχατζόπουλος: Κάθειρξη 6 ετών και χρηματική ποινή 100.000

Ξανά στη φυλακή φαίνεται πως θα οδηγηθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος, καθώς καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.

Με την ίδια ποινή δεν καταδικάστηκε μόνο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη μαζί με τον πρώτο ξάδελφο του Τσοχατζόπουλου, Νίκο Ζήγρα.

Σύμφωνα με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η ποινή αφορά το αδίκημα της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ´ επάγγελμα από κοινού».

Αναστολή εκτέλεσης της ποινής

Το δικαστήριο αποφάσισε οι εφέσεις των καταδικασθέντων να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας 20.000 ευρώ μέσα σε δέκα ημέρες και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ωστόσο, στο άκουσμα της απόφασης, οι συνήγοροι υπεράσπισής των καταδικασθέντων αντέδρασαν έντονα, υπογραμμίζοντας ότι οι εντολείς τους δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ευρώ.

Ποια υπόθεση αφορά;

Η υπόθεση σχετίζεται με ασφαλιστήριο συμβόλαιο που είχε συναφθεί στις 16 Δεκεμβρίου 1998 στην Ελβετία από τον Ν. Ζήγρα, στο οποίο εφάπαξ καταβλήθηκαν 500.000 ελβετικά φράγκα. Σύμφωνα με την κατηγορία τα χρήματα αυτά προήλθαν από παράνομα «δώρα» προς τον πρώην υπουργό και κατέληξαν σε λογαριασμούς του Νίκου Ζήγρα και της Βίκυς Σταμάτη στην Ελβετία.

Οι θέσεις των δικηγόρων τους

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο δικηγόρος Γιάννης Παγορόπουλος δήλωσε:

«Τους στέλνετε με μαθηματική ακρίβεια στη φυλακή. Έναν άνθρωπο που του χρωστάει η Ελλάδα, τα υποβρύχια που πήρε στέκονται απέναντι στον Τούρκο τώρα. Ντροπή»

«Είναι αδύνατον να καταβάλουν αυτό το ποσό. Αδυνατούσε να καταβάλει παράβολο. Είναι εδώ, με τον άνδρα της, τον ετοιμοθάνατο, το παιδί της»

«Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξαναζούμε την δίκη των εξοπλιστικών. Το δικαστήριο προσπάθησε να σταθεί στο ύψος του με πολλά προβλήματα ακυρότητας της δίκης, όπως ότι η δίωξη για τον Τσοχατζόπουλο δεν πέρασε από τη Βουλή κατά παράβαση του Συντάγματος, το ότι η αρμοδιότητα ανήκε στα ελβετικά δικαστήρια καθώς και το αμετάκλητο της κρίσης του Πενταμελούς Εφετείου που δίκασε σε δεύτερο βαθμό και παράγει δεδικασμένο. Λυπάμαι που βλέπω ότι ο πήχης κατέβηκε πολύ χαμηλά, πια. Ευτυχώς έχουμε τα υποβρύχια που αγόρασε ο Τσοχατζόπουλος για να μας θυμίζουν ότι ακόμα είμαστε ελεύθεροι Έλληνες»

Παράλληλα, ο δικηγόρος του Νίκου Ζήγρα ανέφερε:

«Δεν του επαρκεί η σύνταξη του έτσι κι αλλιώς. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρει αυτά τα λεφτά. Είναι 84 ετών»

Απόρριψη ελαφρυντικού 

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Βίκυς Σταμάτη να της δοθεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Ενώ οι δύο άλλοι καταδικασθέντες δεν αιτήθηκαν για ελαφρυντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM