H υπόθεση Βερβεσού πήρε τον δρόμο της

Κύμα σφοδρών αντιδράσεων έχει ξεσπάσει με αφορμή τον εορτασμό των γενεθλίων του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου το φως της δημοσιότητας είδαν τόσο φωτογραφικό υλικό όσο και βίντεο από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν στο γραφείο του κ. Βερβεσού στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Όπως φάνηκε από τις συγκεκριμένες αναρτήσεις που ανέβηκαν σε λογαριασμό στο Instagram από παρόντες στην εν λόγω μάζωξη, συγκεντρώθηκαν περίπου δέκα άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν φορούσαν μάσκα. Μεταξύ εκείνων που φορούσαν ήταν και ο ίδιος.

της Αγγελικής Μπουρσινού

Αυτό που προκάλεσε το κοινό αίσθημα ήταν ότι ο εορτασμός αυτός έλαβε χώρα εν μέσω πανδημίας και χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, τη στιγμή μάλιστα που όλοι οι ανεξαιρέτως πολίτες υποχρεούνται να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες κατά της διασποράς του ιού και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις.

Μεγάλη μερίδα πολιτών, στρεφόμενη κατά του προέδρου, τάχθηκε και κατά του δικηγορικού σώματος συλλήβδην, με βασικό επιχείρημα ότι από εκπροσώπους του νομικού κόσμου το λιγότερο που θα περίμενε κανείς θα ήταν να δώσουν το παράδειγμα τήρησης των νόμων.

Η αντίδραση του νομικού κόσμου

Σημειώνεται ότι σκληρές ήταν και οι αντιδράσεις εκπροσώπων του νομικού κόσμου, οι οποίοι όχι μόνο καταδίκασαν τα γεγονότα, αλλά παράλληλα στράφηκαν ευθέως κατά του προέδρου. Υπήρξαν ωστόσο και πιο μετριοπαθείς στάσεις, που υποστήριξαν ότι οποιαδήποτε  συζήτηση επί του θέματος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με νηφαλιότητα και όχι στο πλαίσιο διεξαγωγής «λαϊκού δικαστηρίου».

Η απάντηση του προέδρου σε σχέση με το συμβάν

Λόγω της έκτασης που έλαβε το ζήτημα και των πυρών που εξαπέλυσαν εκπρόσωποι και μη του νομικού κόσμου κατά του προσώπου του, ο κ. Βερβεσός έδωσε τη δική του απάντηση μέσω σχετικής ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Σε αυτήν ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Την 20/11/2020, ημέρα των γενεθλίων μου, ευρισκόμενος στο γραφείο μου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για ενεργείς τηλεδιασκέψεις για την προώθηση ζητημάτων του κλάδου, κατά τις απογευματινές ώρες, με επισκέφθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία και για περιορισμένο χρόνο, συγγενικά μου πρόσωπα και στενοί συνεργάτες, με τους οποίους διατηρώ καθημερινή και εκ του σύνεγγυς συνεργασία, για να μου ευχηθούν».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη»

«Αναλαμβάνω την ευθύνη, στο μέτρο που δεν επέμεινα στη συγκεκριμένη στιγμή κάποιοι εκ των παρευρισκομένων να φορούν μάσκα, παρότι εγώ φορούσα και παρότι ευρισκόμασταν σε χώρο υγειονομικά προστατευμένο, λόγω της εγκατάστασης και λειτουργίας συσκευών αποστείρωσης του αέρα (UV stailizer) για την προστασία από τον κορονοϊό. Κατά τα λοιπά, αφήνω στην κρίση όλων τη διάσταση που έχει λάβει μια ανθρώπινη και οικογενειακή στιγμή μου».

Εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας

Στο πλαίσιο αυτό, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας έδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τα όσα γνωστοποιήθηκαν αναφορικά με την εορταστική αυτή συγκέντρωση. Αυτό που αναμένεται εν προκειμένω να διερευνηθεί είναι το εάν συντρέχει παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή εάν παραβιάστηκαν τα μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης του Covid-19.

Με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προέβη σε νέα δήλωση, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα κάτωθι:

«Ο νόμος ισχύει έναντι όλων χωρίς καμία εξαίρεση ‒ Τέθηκα στη διάθεση της Δικαιοσύνης»

«Από την πρώτη στιγμή δημόσια, όπως γνωρίζετε, αναγνώρισα το σφάλμα που έγινε και την ευθύνη που μου αναλογεί τόσο έναντι του δικηγορικού σώματος όσο και έναντι της κοινωνίας. Τέθηκα στη διάθεση της Δικαιοσύνης με δημόσια δήλωσή μου το ίδιο απόγευμα, δηλώνοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι ο νόμος ισχύει έναντι όλων χωρίς καμία εξαίρεση.

«Επιχειρείται ευθεία στοχοποίησή μου»

H συνεχιζόμενη απηνής δημόσια διαπόμπευσή μου από ορισμένους κύκλους για τέταρτη συνεχή μέρα είναι προφανές ότι υπερβαίνει τα όρια της συνήθους προβολής του θέματος και της έντονης κριτικής σε δημόσια πρόσωπα και παραβιάζει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τρίτων, μη δημοσίων και δη στενών συγγενικών μου προσώπων. Δεν καταλείπεται πλέον καμία αμφιβολία σε κάθε καλόπιστο τρίτο ότι, με αφορμή το εν λόγω δυσάρεστο περιστατικό,  επιχειρείται ευθεία στοχοποίησή μου προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιδιώξεων.

«Θα είμαι παρών και θα συνεχίσω το έργο μου»

Δηλώνω προς κάθε κατεύθυνση ότι θα είμαι παρών και θα συνεχίσω το έργο μου, και ιδίως στην πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα δύσκολη σημερινή συγκυρία, στην κατεύθυνση επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων του κλάδου».

Τόσο για το συμβάν όσο και για τη θύελλα αντιδράσεων που ήγειρε μίλησε αποκλειστικά στο News2u.gr ο δικηγόρος και γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Μιχάλης Καλαντζόπουλος. Ο ίδιος τοποθετήθηκε επί του ζητήματος ως εξής:

«Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 20.11.2020 στο γραφείο του κ. Βερβεσού στον ΔΣΑ τα καταδικάζω απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους. Η προσφορά του κ. Δημήτρη Βερβεσού, προέδρου τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών όσο και της Oλομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στον κλάδο μας είναι διαχρονική.

Μ. Καλαντζόπουλος: «O κ. Βερβεσός διαθέτει την εμπειρία και τη γνώση να πράξει το ορθό»

Ο ίδιος διαθέτει και την εμπειρία αλλά και τη γνώση να αποφασίσει και να πράξει το ορθό, τόσο για τον ίδιο τον Σύλλογο όσο και το δικηγορικό σώμα εν γένει και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει.

«Όσοι προσπαθούν να απαξιώσουν έναν ολόκληρο κλάδο θα μας βρουν απέναντί τους»

Θα ήθελα να επισημάνω και να καταστήσω σαφές ότι όσοι προσπαθούν να  εκμεταλλευτούν,  για προφανείς κομματικούς ή μικροπολιτικούς λόγους, τα συγκεκριμένα  γεγονότα, για να απαξιώσουν έναν κλάδο στο σύνολό του, θα μας βρουν όλους ενωμένους απέναντί τους.

Επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ αναλυτικά στο αρμόδιο όργανο, ήτοι το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το οποίο θα συνεδριάσει την Τετάρτη 25/11 και ώρα 16.30».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM