Δερμιτζάκης: Η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα

O καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως στα μέσα Δεκεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στη χώρα θα έχουν πέσει στα 500, γεγονός που θα επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς, με αυστηρά βέβαια μέτρα.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας και στο τέλος του lockdown στη χώρα, σημείωσε πως στα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί σημαντικά ‒κάτω από 500 την ημέρα‒ και η αγορά θα είναι σε θέση να ανοίξει ξανά. Επισήμανε επίσης πως η αγορά «πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα».

«Κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία»

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως είναι αντίθετος στη λογική της ολικής καραντίνας, και ειδικά στο σύστημα «ακορντεόν» ‒ κυλιόμενα lockdown, και συμπλήρωσε πως τα αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε: «Είμαι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση, δηλαδή αυτό το “ακορντεόν” που έχω ακούσει. Νομίζω ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή η μείωση ή η σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων».

«Δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown»

Ο καθηγητής Γενετικής τόνισε πως «δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown, γιατί τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και θα λειτουργούμε με αυστηρά μέτρα. Κάθε μέτρο που είναι αυστηρό και δύσκολο χρειάζεται χρόνο αφομοίωσης. Αυτό χτίζει τη συμμόρφωση. Η αναμονή ότι τα μέτρα θα αφομοιωθούν από την επόμενη μέρα δεν είναι ρεαλιστική».

Θα αρχίσει να μειώνεται η πίεση στο Ε.Σ.Υ.

«Μην περιμένουμε ότι δεν θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθαίνουν ή ότι δεν θα ζορίζεται λίγο το σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως κίνητρο είναι ότι έρχονται λύσεις πιο σταθερές, όπως το εμβόλιο, επομένως δεν μιλάμε για κάτι που είναι επ’ αόριστον, είναι κάτι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σοβαρά η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του εμβολίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε 500 κρούσματα την ημέρα»

Αμέσως μετά συνέχισε λέγοντας: «Εάν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι γύρω στα 500 κρούσματα, τότε είναι εφικτό να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα».

Και εξήγησε: «Αυτό σημαίνει, και είναι το αισιόδοξο, ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα εφαρμόζοντας μέτρα που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κ.λπ.».

Στη συνέχεια τόνισε: «Από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, και εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά σιγά την αγορά. Τον Μάιο ανοίξαμε σιγά σιγά γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι. Τώρα αυτά τα ξέρουμε».

Διαχωρισμός στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης

Όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης, ο Μανώλης Δερμιτζάκης κρίνει απαραίτητο να γίνει διαχωρισμός στη λειτουργία, διευκρινίζοντας: «Άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα και άλλο τα μπουζούκια».

«Μαύρο» ρεκόρ διασωληνωμένων – 2.422 τα κρούσματα

Νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ανακοινώθηκε και χθες από τον ΕΟΔΥ, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν μία ακόμη φορά τις 2.000.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2.422 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 78.825, εκ των οποίων το 53,8% άνδρες.

4.685 (5,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20.225 (25,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 143 (32,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 392 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 63 ακόμη καταγεγραμμένους θανάτους και 1.228 θανάτους συνολικά στη χώρα. 502 (40,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM