Προέδρος ΕΕΕΣΑ: «Πάμε για μία απόλυτη καταστροφή»

Το ολικό lockdown στην εστίαση και στην Αττική, επιφέρει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα σε έναν νευραλγικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΕΕΣΑ), Γιάννης Δαβερώνης, μιλά αποκλειστικά στο ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.gr για τις επιπτώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων στον κλάδο.

«Τεράστιο το κόστος»

Το κόστος για τους επιχειρηματίες από το νέο lockdown στην εστίαση θα είναι τεράστιο. Πάμε για μία απόλυτη καταστροφή. Τι άλλο να κάνει ο κλάδος από τη στιγμή που ένας επιχειρηματίας έχει επενδύσει χρήματα για να μπορέσει να κρατήσει μία επιχείρηση ζωντανή, να κρατήσει τους υπαλλήλους του για να έχουν και εκείνοι το μεροκάματό τους, για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και αυτή τη στιγμή κλείνουμε;

«Τηρήσαμε όλα τα μέτρα»

Και σε κάθε περίπτωση ο κλάδος μας τήρησε με υπευθυνότητα τους όποιους κανόνες στα καταστήματά μας.

Το δικό μας το σωματείο και τα μαγαζιά μας, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες δεν εμπλέκονται με τα μαγαζιά που λειτουργούν αργά το βράδυ, τα κλαμπ και τα μπαρ. Εμείς λειτουργήσαμε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα.

«Δεν μας στήριξε η κυβέρνηση»

Η κυβέρνηση δυστυχώς η ευτυχώς- αυτό δεν μπορώ να το καθορίσω εγώ ως πρόεδρος του σωματείου- λαμβάνει κάποιες αποφάσεις σε συνεργασία αυτή τη στιγμή με τους λοιμωξιολόγους.

Σίγουρα θα μπορούσαμε στη διαβούλευση που λαμβάνει χώρα να συμμετέχουμε και εμείς. Ένας εκπρόσωπος του κλάδου για να αναδείξει και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Και να εξηγήσει και το πώς λειτουργούσαν τα καταστήματα εστίασης, για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση στο κομμάτι αυτό. Μπορούμε να αποδείξουμε ότι τα καταστήματά μας λειτουργούσαν με ασφάλεια προς τους πελάτες μας.

«Δεν είμαστε Βέλγιο και Γερμανία»

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, η κυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις της. Πιθανόν να έχει επηρεαστεί και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μπερδεύεται όμως στην ουσία. Γιατί οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν την εστίαση με επιχορηγήσεις. Κάτι που δεν γίνεται εδώ στην Ελλάδα.

Και μπερδεύεται και στο γεγονός πως  χώρες όπως Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, το να κλείσουν την εστίαση για ένα μήνα δεν είναι κάτι. Η οικονομία τους λειτουργεί κανονικά. Έχουν και άλλους πόρους για να συντηρηθούν. Βγάζουν από βίδες μέχρι αεροπλάνα.

Εμείς εδώ έχουμε μία βαριά βιομηχανία που λέγεται τουρισμός και εστίαση. Δυστυχώς από τον Μάρτη που έχει ξεκινήσει όλο αυτό η κυβέρνηση δεν έχει σταθεί δίπλα στον κλάδο.

«Μας έχουν γεμίσει δάνεια»

Μας έχει γεμίσει στην ουσία με δάνεια. Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν είναι τίποτε άλλο από δάνειο και έχει προχωρήσει σε κάποιες αναστολές πληρωμών που καλώς ή κακώς θα πληρωθούν κάποια στιγμή.

Δεν μας χαρίζει κάτι. Έχει επίσης γίνει μία παρέμβαση για τα ενοίκια. Ωστόσο στα μεγάλα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας, καταστηματάρχης για το 60% αναγκάστηκε να πληρώσει μαζεμένα 18.000 ευρώ και να είναι κλειστή η επιχείρηση. Άρα εδώ θα μπορούσε να υπάρξει μία επιδότηση στα ενοίκια αυτά, έως ένα βαθμό.

Διαβάστε περισσότερα στο κυβέρνηση.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM