Χρήση χημικών από τους αστυνομικούς στο φοιτητικό συλλαλητήριο

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας - Χρήση χημικών από την πλευρά της αστυνομίας - Οι φοιτητές αντέδρασαν στον νέο νόμο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές, στα Προπύλαια, κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, ένταση επικράτησε νωρίτερα στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονταν περίπου 300 φοιτητές.

Χρήση χημικών από την αστυνομία

Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών ενώ την τελευταία στιγμή απετράπη η χρήση του «Αίαντα» για την απώθηση διαδηλωτών με ρίψη νερού. Λόγω της συγκέντρωσης, κλειστοί θα παραμείνουν έως το μεσημέρι οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Και στη Θεσσαλονίκη υπήρξε ένταση, όταν διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους, επιχείρησαν να κατέβουν στο οδόστρωμα και να πραγματοποιήσουν πορεία. Ένταση και στην Πάτρα με φοιτητές που επιχείρησαν να κάνουν πορεία και τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Α. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νομοσχέδιο βασίζεται σε τρεις βασικές αλλαγές. Η πρώτη διαφοροποίηση αφορά την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (π.χ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Αυτή η αλλαγή θα εφαρμοστεί από φέτος.

Β. Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και τη συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που προγραμματίζεται ‒εντέλει‒ για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022), εισάγει δύο φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α’ φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και από το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β’ φάση θα συμμετέχουν όσοι δεν εισήχθησαν στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM