Μπακογιάννης: «Κλείνουμε μέρα με τη μέρα τις πληγές της Αθήνας»

«Καταφέραμε να παραδώσουμε την πλατεία Ομονοίας πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος για τους Αθηναίους. Τα "pocket parks" ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή και τις δωρεές στο πρόγραμμα» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κώστας Μπακογιάννης

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη για τα προβλήματα της Αθήνας παραχώρησε σε συνέντευξή του στην «kedenews» ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Μπακογιάννης. Ο νεότερος δήμαρχος Αθηναίων δίνει απαντήσεις σε όσους προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στο έργο που έχει ξεκινήσει στην πόλη, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στις οικονομικές δυνατότητες του δήμου καθώς και στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρεται στα έργα που έχει δρομολογήσει, όπως η ανάπλαση του λόφου του Στρέφη και τα σιντριβάνια της πρωτεύουσας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται, σε καθημερινή βάση, για να είναι η Αθήνα καθαρή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΣΤΟΥΡΟ

Σας ακούμε να μιλάτε πολύ συχνά για τον δημόσιο χώρο της Αθήνας. Τι κάνει ο Δήμος της Αθήνας για τους δημόσιους χώρους;

Εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε η αίσθηση ότι, όταν δεν κοιτάς το πρόβλημα, δεν υπάρχει. Δεν είναι έτσι όμως. Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αθήνας, όπως και πολλών άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό μας, που βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι αυτός που περιλαμβάνει την αναγέννηση των υφιστάμενων δημόσιων χώρων που ουσιαστικά έχουν εγκαταλειφθεί. Για παράδειγμα, η παρέμβαση που γίνεται στον Εθνικό Κήπο τον βγάζει από τον λήθαργο. Μιλάμε για έργα που του δίνουν φως, περισσότερο πράσινο, νέο εξοπλισμό, σήμανση και πολλές κατασκευές. Το μεγαλείο αυτού του εμβληματικού –όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για όλη τη χώρα– τόπου έρχεται και πάλι στο φως. Ο Εθνικός Κήπος αναβιώνει, όχι συμβολικά. Μπαίνει πρακτικά και πάλι στην καθημερινότητα της πόλης. Αποδίδεται και πάλι ένας μαγικός τόπος στους Αθηναίους αλλά και στους επισκέπτες της πόλης.

Ακόμη μία παρέμβαση που ενεργοποιεί ένα σκοτεινό σημείο της πόλης είναι η ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου. Μιλάμε για μία από τις πλέον γραφικές πλατείες της Αθήνας που έγινε τόπος διακίνησης ναρκωτικών και παραβατικότητας, όταν τις προηγούμενες δεκαετίες αποτελούσε τόπο προορισμού. Σε λίγες ημέρες ξεκινά η ανάπλασή της με ουσιαστικές παρεμβάσεις στο δάπεδο, στο πράσινο και τον φωτισμό. Ξαναπαίρνει ζωή και –προσέξτε– «ξυπνά» ένα σημείο της πόλης που αποτελεί συνέχεια ενός άλλου τοπόσημου: της πλατείας Ομονοίας. Ξανακάναμε την Ομόνοια πλατεία και σε λίγο καιρό θα είναι κομμάτι μιας διαδρομής που ξεκινά από την εμβληματική πλατεία μέχρι την πλατεία Θεάτρου. Είναι δηλαδή παρεμβάσεις όχι αποσπασματικές, αλλά συνολικές, που αλλάζουν βήμα βήμα ολόκληρη την πόλη.

Με την ίδια λογική προχωράμε στην ανάπλαση του λόφου του Στρέφη, που έχει παραδοθεί στους ναρκέμπορους και στο σκοτάδι. Ένα επίσης μαγικό σημείο της Αθήνας, όπου οι παρεμβάσεις που θα γίνουν το επιστρέφουν στη γειτονιά, στους ανθρώπους του. Μπορώ να σας πω και για τον Λυκαβηττό, όπου παρεμβαίνουμε στις διαδρομές του, στον εξοπλισμό του, στο πράσινο και στον φωτισμό του, αλλά κάνουμε και κάτι άλλο: Λύνουμε ένα μεγάλο πρόβλημα του λόφου και όλης της περιοχής γύρω από αυτόν, με αντιπλημμυρικά έργα που θα τον θωρακίσουν και θα προστατεύσουν αυτό το υπέροχο αστικό δάσος.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη δημιουργία νέων χώρων. Δηλαδή να μετατρέψουμε χώρους που έχουν εγκαταλειφθεί σε σημεία ανάσας για τις γειτονιές. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το κάνουμε αυτό είναι τα «pocket parks». Ήδη έχουμε αποδώσει στις γειτονιές δύο τέτοια πρότυπα πάρκα: το ένα στην Άνω Κυψέλη και το δεύτερο στον Κολωνό, ενώ σε λίγο καιρό θα έχει ολοκληρωθεί και το τρίτο. Είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, ώστε χώροι σκοτεινοί, βρόμικοι, αδιάφοροι να αντικαθίστανται από χώρους πρασίνου, με καθίσματα και εξοπλισμό, όχι μόνο για να προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά και να δώσουμε χώρο στην κοινωνική επαφή. Να έχουμε ένα όπλο κατά της απομόνωσης που επικρατεί στις μεγαλουπόλεις.

Κώστας Μπακογιάννης Γιώργος Κωστούρος

Όλα αυτά που περιγράφετε έχουν ένα μεγάλο κόστος. Μπορεί να αντεπεξέλθει ο Δήμος της Αθήνας σε αυτό; Υπάρχουν τα λεφτά;

Προτού απαντήσω στην ουσία του ερωτήματός σας, να πούμε κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες για τα οικονομικά του δήμου μας. Πριν από λίγο καιρό ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την Αθήνα. Δηλαδή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και στη διαχείριση που κάνουμε. Όμως, πρέπει να σας πω ότι γίνεται μια πολύ οργανωμένη δουλειά στην απορρόφηση των πόρων που δικαιούται η Αθήνα. Είναι κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, και η εμπειρία μου από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λέει ότι, όταν καταφέρνεις να αξιοποιήσεις τους ευρωπαϊκούς πόρους, μπορείς να κάνεις πολλά. Με πολλή δουλειά, στην Περιφέρεια, φτάσαμε σε απορρόφηση της τάξης του 107%. Είναι στρατηγική που ακολουθούμε και στην Αθήνα.

Εδώ όμως μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω και για ένα σπουδαίο πρόγραμμα που μας έχει δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε όλα αυτά και άλλα πολλά για την πόλη. Σας μιλάω για το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», που αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη της Αθήνας. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν επιχειρήσεις, φορείς, ιδρύματα και ιδιώτες που «υιοθετούν» τη φροντίδα χώρων, τη δημιουργία νέων, αλλά και σημαντικές δράσεις.

Καταφέραμε να παραδώσουμε την πλατεία Ομονοίας πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος για τους Αθηναίους. Τα «pocket parks» ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή και τις δωρεές στο πρόγραμμα. Από τη μία πλευρά οι Αθηναίοι δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις αξιοποιούν το διαθέσιμο απόθεμά τους για την εταιρική-κοινωνική τους ευθύνη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η δημιουργία, μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, του Πολυδύναμου Κέντρου Φιλοξενίας Αστέγων. Από το πρώτο κύμα της πανδημίας έγινε ασπίδα για τους άστεγους και παρέχει τέτοια ποιότητα υπηρεσιών, που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα και σύγχρονα στην Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο αυτές οι παρεμβάσεις που ενεργοποιεί το «Υιοθέτησε την πόλη σου», είναι και δεκάδες δράσεις που γίνονται στην Αθήνα.

Λέτε ότι αλλάξατε τον τρόπο με τον οποίο καθαρίζεται η Αθήνα. Τι διαφορετικό κάνετε; Αποδίδει ο τρόπος που έχετε επιλέξει;

Μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Αθήνας. Η πόλη δεν ήταν καθαρή και δεν έφταιγαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα γι’ αυτό. Το αποτέλεσμα δείχνει πως έφταιγε ο τρόπος. Η πόλη καθαριζόταν αποσπασματικά, σχεδόν αμυντικά θα έλεγα. Τι κάναμε; Είπαμε ότι θα ανατρέψουμε το μοντέλο λειτουργίας. Θα καθαρίζουμε την πόλη συνολικά, ότι περνάμε στην επίθεση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ακολουθούμε τον δρόμο των μεγάλων επιχειρήσεων καθαριότητας και φροντίδας. Τι γινόταν έως σήμερα σε μια πλατεία, για παράδειγμα; Τη μία μέρα περνούσαν οι άνθρωποι της καθαριότητας και σκούπιζαν, ύστερα από έναν μήνα πήγαινε το ηλεκτρολογικό και επισκεύαζε τον φωτισμό και έπειτα από εβδομάδες περνούσε η Υπηρεσία Πρασίνου. Σήμερα, σε μια επιχείρηση, όλες οι Υπηρεσίες παρεμβαίνουν παράλληλα. Δηλαδή, η πλατεία πλένεται με καυτό νερό, φροντίζεται το πράσινό της, επισκευάζεται ο εξοπλισμός της, επιδιορθώνεται ο φωτισμός της, παράλληλα, σαρωτικά.

Τέτοιες επιχειρήσεις γίνονται για πρώτη φορά στην Αθήνα και είναι καθημερινές, γίνονται κάθε φορά και σε διαφορετικό σημείο της πόλης. Και ξεκινήσαμε τις «Κυριακές της καθαριότητας», που έγιναν θεσμός. Κάθε εβδομάδα δεκάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα σαρώνουν μια ολόκληρη περιοχή σε κάθε δημοτική κοινότητα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 38 τέτοιες επιχειρήσεις και δεν σταματούν ποτέ. Μόλις κλείσει ο κύκλος, ανοίγει ένας καινούργιος. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των επιχειρήσεων είναι ότι όλοι οι δημόσιοι χώροι πλένονται, σφουγγαρίζονται και απολυμαίνονται.

Τέτοιας κλίμακας επιχειρήσεις γίνονται για πρώτη φορά για να κλείσουν και μία άλλη πληγή της Αθήνας: το κακόγουστο γκράφιτι, τη μουντζούρα. Η Ερμού, η Σταδίου, τα Αναφιώτικα, ένα μεγάλο μέρος της Πατησίων έχουν ήδη καθαρίσει από τις επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι. Και εδώ πρόκειται για μία από τις δράσεις που γίνονται με τη συμμετοχή του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου». Με το πρόγραμμα καταφέραμε να απαλλάξουμε από τη μιζέρια τοίχους, κολόνες, ρολά καταστημάτων και μεγάλες επιφάνειες. Παράλληλα, όμως, δίνουμε χώρο στην τέχνη των μεγάλων επιφανειών. Ήδη έχουμε ξεκινήσει, οργανωμένα, να διαθέτουμε χώρους που φιλοξενούν τέτοια έργα, που με τη σειρά τους δίνουν φως και χρώμα σε γωνιές της πόλης. Όλα αυτά γίνονται δίνοντας και στους εργαζομένους στην καθαριότητα και τον εξοπλισμό για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Έχουμε καταφέρει να ανανεώσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του εξοπλισμού μας με σύγχρονα μηχανήματα, που μας έχουν επιτρέψει να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

Όλα δείχνουν ότι οι ημέρες που έρχονται είναι πολύ δύσκολες για την επιχειρηματικότητα. Τι κάνετε για τις επιχειρήσεις της Αθήνας;

Το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να κινηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με αυτό το τεράστιο πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Όμως, δεν το βάζουμε κάτω. Μπορέσαμε να ενεργοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεών μας, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και πηγαίνει στις επιχειρήσεις της πόλης με πολλούς τρόπους για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας. Και έχει σημασία να πούμε ότι τις δράσεις αυτού του προγράμματος τις συναποφασίσαμε με τους φορείς και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων της Αθήνας. Δεν κλειστήκαμε σε ένα γραφείο και αποφασίσαμε, αλλά σχεδιάσαμε όλοι μαζί και στοχεύσαμε στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Και θα είμαστε εδώ γιατί οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της Αθήνας είναι η ανάσα μας, είναι κομμάτι μας, και πρέπει να σταθούμε όλοι από την ίδια πλευρά.

Χρησιμοποιούν οι πολίτες τις ψηφιακές υπηρεσίες που λειτουργούν στην πλατφόρμα του Δήμου της Αθήνας;

Μπορώ να πω ότι αυτό είναι ένα στοίχημα που ήδη έχουμε κερδίσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά μας. Είναι το στοίχημα για την αλλαγή της φιλοσοφίας με την οποία λειτουργεί ο δήμος, της κουλτούρας με την οποία οι πολίτες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του, αλλά και για το αποτέλεσμα που έχουμε μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία μάς έσπρωξε να κάνουμε περισσότερη δουλειά σε μικρότερο χρόνο, αλλά η στρατηγική μας δεν ήταν να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της περιόδου. Ο στόχος είναι ακόμα μπροστά μας για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό.

Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί από τα στοιχεία που καταγράφουμε φαίνεται ότι οι πολίτες δεν χρησιμοποίησαν τις 70 ψηφιακές υπηρεσίες μας μόνο για να προστατευτούν από την πανδημία. Έχουν εξοικειωθεί με την πρακτική αυτή και την υιοθετούν και για το μέλλον. Αρκεί να σας πω ότι περισσότεροι από 100.000 πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις υπηρεσίες. Όμως, σας λέω εντίμως ότι στόχος δεν είναι οι αριθμοί. Είναι αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε πριν αναλάβουμε τα καθήκοντά μας: ο «Πολιτισμός της Καθημερινότητας». Η Αθήνα σήμερα δεν έχει ανάγκη τα μεγάλα και επιβλητικά έργα. Η Αθήνα είναι οι άνθρωποί της, και οι άνθρωποι αυτής της πόλης έχουν ανάγκη να ανακτήσουν την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους. Να ζουν σε μια καθαρή και φωτεινή γειτονιά, να αναπνέουν στον δημόσιο χώρο που τους ανήκει, να εξυπηρετούνται γρήγορα και αποτελεσματικά από τον δήμο και να αλλάξει η σχέση τους μαζί του. Αυτή είναι η επιδίωξη, να προχωρήσουμε στις αλλαγές που χρειάζεται η πρωτεύουσα και να το κάνουμε όλοι μαζί. Να συμμετέχουμε όλοι στη δημιουργία της Αθήνας που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας.

*Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «kedenews»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

Πηγή: kedenews.gr