Αλ. Λιτσαρδάκης: «Οι δημοσιογράφοι ήμασταν αποκλεισμένοι στη ΔΕΘ και είχαμε πληροφορίες μόνο από την Αστυνομία»

Για το περιστατικό αστυνομικής βίας που υπέστη το πρωί της Πέμπτης, την ώρα που πήγαινε να καλύψει το ρεπορτάζ στο ΑΠΘ, μίλησε στο News2u.gr ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης.

Συγκεκριμένα, ο φωτορεπόρτερ ανέφερε πως οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν σε μακρινή απόσταση από τα γεγονότα και ενημερώνονταν από την Αστυνομία για το τι συμβαίνει, πράγμα το οποίο έχει προαναγγελθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και εφαρμόζεται, χωρίς όμως να έχει ψηφιστεί.

Για τα περιστατικά ωμής βίας των αστυνομικών δήλωσε πως είναι κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές και στο παρελθόν και συνεχίζει να συμβαίνει. Ωστόσο, όσον αφορά την παραποίηση του βίντεο από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο ίδιος ανέφερε πως «δεν τίθεται ζήτημα συγγνώμης από τον κύριο Οικονόμου, καθώς ο ίδιος θίγει το κύρος του και του ίδιου του καναλιού».

Το βίντεο του δημοσιογράφου:

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη

«Για μένα τα σημαντικά ζητήματα είναι τα εξής: Ότι το σύνολο των δημοσιογράφων ήταν αποκλεισμένο στη ΔΕΘ εφαρμόζοντας το δόγμα αυτό που προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης πριν περίπου έναν μήνα για το πού θα μπαίνουν οι δημοσιογράφοι, κάτι που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί ή ψηφιστεί και δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόζεται επιχειρησιακά, δηλαδή ήταν όλοι οι δημοσιογράφοι σε απόσταση 600 μέτρων και δεν είχαν καμία πρόσβαση στο τι γινόταν και απλώς ενημερώνονταν από την Αστυνομία για το τι συμβαίνει.

Αυτό αποτελεί μια ευθεία παρέμβαση στην ελευθερία του Τύπου και στην ίδια την ενημέρωση και τώρα, από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι ήταν μια προσωπική επίθεση, έχουμε δει και στην Αθήνα παρόμοια περιστατικά και στο ΑΠΘ».

«Είναι μια γενικότερη τακτική»

«Στις 22 Φεβρουαρίου είδα επίθεση η οποία υπάρχει καταγεγραμμένη και σε βίντεο. Ρεπόρτερ του ΑΠΕ κρατούσε την κάμερα και ένας άνδρας της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να τον τραβάει και να είναι έτοιμος να τον ρίξει κάτω. Είναι μια γενικότερη τακτική και οι πολίτες προστατεύονται πλέον μόνο από την παρουσία κάμερας και όχι απλώς κάμερας, αλλά πρέπει να είσαι και δημοσιογράφος για να μη φας ξύλο, γιατί αν καταγράφεις ωςπολίτης, τότε πραγματικά κινδυνεύεις».

«Ο κύριος Οικονόμου θίγει το κύρος του ίδιου και του καναλιού»

«Όσον αφορά τον ΣΚΑΪ, ο Οικονόμου δήλωσε ότι θα ανασκευάσει, σήμερα μου είπαν ότι ανέφερε δύο φορές το όνομά μου στην εκπομπή, την οποία δεν την έχω δει ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται ζήτημα συγγνώμης, καθώς το δικό του κύρος και το κύρος του καναλιού θίγει. Από εκεί και πέρα έγινε ξεκάθαρο χθες το τι έκαναν».