Αθλητική Ανασκόπηση 2019: Του Γιάννη και του Στέφανου η χρονιά (pics)

Ατομικοί θρίαμβοι για την Ελλάδα, Τσιτσιπάς και Γιάννης στην κορυφή του κόσμου

Νταμπλούχοι και απόλυτοι κυρίαρχοι ο ΠΑΟΚ (ποδόσφαιρο)

ο Παναθηναϊκός (μπάσκετ)

ο Ολυμπιακός (πόλο)

Η Premier League το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης

To NBA στα χρώματα του Καναδά

Η ΑΕΚ το Διηπειρωτικό Κύπελλο στο μπάσκετ

Η Ελλάδα είναι μία χώρα αθλητική. Μικρή πληθυσμιακά, αλλά με πολλές επιτυχίες σε μεγάλες διοργανώσεις, σε πολλά ομαδικά αθλήματα, με πέντε παρουσίες σε τελικούς διοργανώσεων μπάσκετ και ποδοσφαίρου και τρεις κατακτήσεις! Τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Φέτος, όμως, οι μεγάλες επιτυχίες ήταν ατομικές. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατάφεραν πράγματα που ποτέ δεν μπορούσαμε να έχουμε φανταστεί. Κι αν στο μπάσκετ έχουμε παράδοση και δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση πως ένα παιδί-μετανάστης με τρομερά αθλητικά προσόντα, διδάχθηκε το σπορ και έκανε καριέρα εκτός Ελλάδας, στο τένις δεν υπήρχε υπόβαθρο τέτοιου τύπου για να το υποψιαστούμε...

Σε ομαδικό/συλλογικό επίπεδο, η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού συνέχισε την κυριαρχία της, ψηφίστηκε ως κορυφαία της Ελλάδας για το 2019 από τον ΠΣΑΤ, κατέκτησε το νταμπλ και έφτασε για μία ακόμη φορά στον τελικό του Champions League. Στο ποδόσφαιρο ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του και στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός... ένα ακόμη, ενώ η ΑΕΚ ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου, καθώς κατέκτησε το Διηπειρωτικό! Στο βόλεϊ Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μοιράστηκαν τους τίτλους, ενώ στο χάντμπολ ο Ολυμπιακός/Όμιλος Ξυνή κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ του.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Ο Γιάνναρος κατέκτησε τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου του NBA και φυσικά έγινε ο πρώτος Έλληνας που τα καταφέρνει. Άλλωστε, μόλις τέσσερις παίκτες εκτός ΗΠΑ έχουν στεφθεί MVP της κανονικής περιόδου, ο Νιγηριανός Χακίμ Ολάζουον, ο Καναδός Στιβ Νας και ο Γερμανός Ντιρκ Νοβίτσκι. 

Αυτές είναι οι καλύτερές του στιγμές από την περσινή σεζόν:


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ

Έλληνας τενίστας διεκδικεί την πρώτη θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη; Θα γεμίσει όλη η Ελλάδα φιλέ και μπαλάκια; Τι άλλο θα δούμε, να κατακτούμε Παγκόσμια Πρωταθλήματα στη Formula 1;

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι η αλήθεια! Ο Έλληνας τενίστας είναι μόλις 21, βρίσκεται στην έκτη θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης πίσω από τα "ιερά τέρατα", τον Ναδάλ, τον Τζόκοβιτς, τον Φέντερερ, τον Μεντβέντεφ και τον Τιέμ, τον οποίο νίκησε στο πρόσφατο Nitto ATP Finals, όπου κατέκτησε τον πιο σημαντικό τίτλο της καριέρας του!


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ήταν η χρονιά του ΠΑΟΚ! Κατέκτησε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, καθώς στο πρωτάθλημα της Super League εκμεταλλεύτηκε τους χαμένους βαθμούς του Ολυμπιακού στον πρώτο γύρο και με τη νίκη στην Τούμπα με 3-1 στην 20η αγωνιστική, εξασφάλισε τον τίτλο, ο οποίος ήρθε, μάλιστα, δίχως ήττα. Στο Κύπελλο Ελλάδας νίκησε την ΑΕΚ 1-0 στον τελικό του άδειου ΟΑΚΑ και έτσι πανηγύρισε και τα δύο τρόπαια.

Στην Ευρώπη η παρουσία των ελληνικών ομάδων ήταν απογοητευτική. Το Φλεβάρη ο Ολυμπιακός για τη φάση των "32" του Europa League αποκλείστηκε από την Ντιναμό Κιέβου, ενώ το καλοκαίρι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Άρης αποκλείστηκαν άπαντες στα προκριματικά και μόνο ο Ολυμπιακός κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους του Champions League. Πριν από λίγα 24ωρα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του και εξασφάλισε την παρουσία του στους "32" του Europa League για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τη νίκη του 1-0 επί του Ερυθρού Αστέρα.

OSFP


ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Παναθηναϊκός ως... συνήθως, κατέκτησε το νταμπλ στο μπάσκετ, κάτι που δεν θα συμβεί και φέτος, όμως, διότι έχει ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια του Κυπέλλου.

Ο τρόπος με τον οποίο κατέκτησε τους τίτλους, όμως, δεν τιμά το ελληνικό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός αποσύρθηκε από το Κύπελλο (στο ημίχρονο του ημιτελικού με τον ΠΑΟ με αφορμή τη διαιτησία) και αποχώρησε από το πρωτάθλημα, ενώ ως γνωστόν φέτος δεν μετέχει στην Basket League ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην κορυφή της πυραμίδας της ΕΟΚ.

Στην Ευρωλίγκα οι ομάδες μας δεν τα πήγαν καλά, ενώ η ΑΕΚ ευτύχησε να πανηγυρίσει τον κορυφαίο τίτλο στην ιστορία της, καθώς μετείχε στο Final-4 του Διηπειρωτικού Κυπέλλου (ως πρωταθλήτρια του FIBA Champions League του 2018) και νίκησε στον τελικό τη Φλαμένγκο από τη Βραζιλία με 86-70. Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, τουλάχιστον για τη FIBA που δεν αναγνωρίζει το ΝΒΑ και την Euroleague ως επίσημα πρωταθλήματα, καθώς είναι κλειστές λίγκες με συμβόλαια και όχι διοργανώσεις με τα κριτήρια που θέτει.

Η ΑΕΚ παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μπάσκετ για το 2019


ΠΟΛΟ

Κορυφαία ελληνική ομάδα σε όλα τα ομαδικά αθλήματα ο Ολυμπιακός του πόλο. Η ομάδα του Πειραιά κατέκτησε το νταμπλ, ενώ έφτασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Έχασε από τη Φερεντσβάρος σε ένα συγκλονιστικό τελικό, στα πέναλτι, αλλά δεν απογοήτευσε τον κόσμο του σε καμία περίπτωση!

DOUBLE ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΕ CHAMPIONS ΚΑΙ EUROPA LEAGUE

Η Premier League είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο. Το απέδειξαν για μία ακόμη φορά οι ομάδες που έφτασαν στην κορυφή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων!

Ο μέγας Γιούργκεν Κλοπ οδήγησε τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του έκτου Champions League στην ιστορία της, ενώ όλα δείχνουν πως το 2020 θα επιστρέψει και στον αγγλικό θρόνο. Στον τελικό νίκησε 2-0 μία άλλη αγγλική ομάδα, την Τότεναμ!

Δύο ομάδες από το Λονδίνο έφτασαν και στον τελικό του Europa League! Η Τσέλσι συνέτριψε την Άρσεναλ με 4-1 και πανηγύρισε έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο.