Πριν λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Σωτήρη Τσιόδρα:- Αναφέρονται 60 νέα κρούσματα, 1.673 τα συνολικά (55% άνδρες).
- Συνολικά 68 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό (Μέση ηλικία θανόντων τα 74 έτη.)
- Συνολικά 92 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ (από αυτούς 22 είναι γυναίκες, 70 άνδρες)
- Εξιτήριο έχουν λάβει 10 άτομα.
- Κρίνω πως πρέπει να μιλήσω πάλι για το θέμα της μάσκας: Κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμβάλουν άθελά τους στη διάδοση. Χτες το CDC έδωσε νέα οδηγία, για χρήση ακόμα και υφασμάτινων μασκών/καλυμμάτων προσώπου. Κάποιες από τις αυτοσχέδιες μπορεί να προστατεύουν τους υγιείς ανθρώπους, αλλά η λάθος χρήση τους μπορεί να έχει συνέπειες. Προσοχή, αυτά τα καλύμματα δεν είναι σαν τις χειρουργικές μάσκες. Και μπορεί να προκύψει πρόβλημα: Σωματίδια του ιού από κάποιον γύρω μας παγιδεύονται στο ύφασμα και αυξάνονται οι πιθανότες να μολυνθούμε. Πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, είναι αναγκαίο. Σε ανοικτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, αλλά σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχω ζητήσει από το CDC να τοποθετηθεί επ' αυτού του του θέματος.
- Για τα φάρμακα: Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.
- Για την αλλαγή του καιρού: Η αλλαγή του καιρού σίγουρα ευνοεί διασπορά του ιού. Δεν έχουμε ένδειξη επί του παρόντος. Αν τηρούνται τα μέτρα δεν θα υπάρξει διασπορά.
- Για τα κλιματιστικά: Είναι ένα δύσκολο θέμα. Για να αραιώσει η ποσότητα των ιικών σωματιδίων χρειάζεται καλός αερισμός των χώρων μέσα στο σπίτι κι αυτός να είναι συχνός και τακτικός.
- Για το πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς: Το πρωτόκολλο που εγκρίναμε σήμερα για τους υγειονομικούς θα είναι σύντομα διαθέσιμο, πιθανότατα από τα ίδια τα νοσοκομεία.
- Για την απολύμανση με διαλύματα χλωρίνης: Πρέπει να υπάρχει προσοχή στα διαλύμματα χλωρίνης. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η υπερβολική καθαριότητα κάνει πιο ανθεκτικό τον ιό, αντιθέτως τον σκορώνει. Η αραίωση της χλωρίνης και ο καλός αερισμός του χώρου είναι σημαντικά.
- Για την είδηση περί μετάδοσης του ιού μέσω του αέρα: Πιστεύω ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσονται οι διεθνείς οδηγίες για ευρύτερη χρήση μασκών, σταδιακά.
- Για την επάρκεια των τεστ: Αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια [διαγνωστικών] τεστ. Θα θέλαμε να έχουμε και τις επόμενες εβδομάδες. Σίγουρα ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος στατηγικά είναι απαραίτητος και προς τα εκεί προσανατολιζόμαστε σε επόμενη φάση.
Τσιόδρας: Νέο πειραματικό φάρμακο δίνει ελπίδες
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε εκφράσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα, ωστόσο, προειδοποίησε πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε «γιατί αν συμβεί αυτό ο ιός θα μας διαλύσει γρήγορα».
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας βλέπει την πορεία της πανδημίας με μια συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας πως υπάρχουν «μικρά, αισιόδοξα μηνύματα, μια βραδεία αύξηση, ίσως αργότερα να έχουμε και μείωση, αλλά αυτό εξαρτάται μόνον από εμάς» και πρόσθεσε ότι μπορούμε να χαρούμε αλλά να θυμάστε ότι γρήγορα μπορούμε να φθάσουμε στο άλλο άκρο, συστήνοντας την πλήρη και πιστή εφαρμογή των μέτρων.
«Δεν θα μείνουμε για πάντα κλειδωμένοι μέσα. Αυτά τα μέτρα που εφαρμόζουμε κάθε μέρα σώζουν ζωές», είπε χαρακτηριστικά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων όταν τα στοιχεία είναι εμπεριστατωμένα και μας δείχνουν ότι είναι κάτι που θα μπορούμε να το κάνουμε.
«Ας μείνουμε σπίτι για να δώσουμε χρόνο στους γιατρούς των ΜΕΘ να συνεχίσουν την καλή δουλειά τους», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη ενός πειραματικού φαρμάκου από Κινέζους επιστήμονες, το οποίο γεννά ελπίδες στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Όπως είπε ο ίδιος, τα φάρμακο αυτό φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα διαθέσιμα φάρμακα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση εξήγησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε στην πράξη την αποτελεσματικότητά του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ