Εξαπλώνεται ραγδαία ο Κοροναϊός στην γειτονική Ιταλία με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς. Νέα κρούσματα πλέον καταγράφονται σε Φλωρεντία και Σικελία. Ενώ μέχρι στιγμής, οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται στους επτά.
Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 230, με τις αρχές να εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερα θύματα, καθώς μεταξύ των ασθενών βρίσκονται αρκετοί ηλικιωμένοι με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Οι τοπικές Αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα προστασίας, μετά την έξαρση των κρουσμάτων της επιδημίας.
Τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν μείνει άδεια και στους διαδρόμους γίνεται χαμός από τον κόσμο, καθώς ο κόσμος ψωνίζει για προληπτικούς λόγους.
Στο Μιλάνο μένουν προσωρινά κλειστές ντίσκο και μαγαζιά όπου οι νέοι συνηθίζουν να συναντώνται για να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.
Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ολόκληρη η χώρα.Κλειστά παραμένουν σχολεία, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες. Καθώς και τουριστικές ατραξιόν, όπως η Σκάλα του Μιλάνου και το Βατικανό στη Ρώμη.
Λόγω της αύξησης κρουσμάτων, οι Αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν τις δύο τελευταίες μέρες του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας.
Ιταλία: Το μοιραίο λάθος του νοσοκομείουΟ πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας «ο κοροναϊός εξαπλώθηκε και επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο».
Ο Κόντε θύμισε πως η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία.
Αλλά συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, θα υπάρξουν προβλήματα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει.
Και να αναλάβει το συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.
Τα δέκα σενάρια εκτάκτου ανάγκης που επεξεργάζεται η κυβέρνησηΥπάρχουν πάνω από δέκα διαφορετικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα. Έχουν επεξεργαστεί και είναι έτοιμα να τεθούν σε εφαρμογή από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Καθένα απ’ αυτά βασίζεται σε ξεχωριστά σενάρια αναφορικά με την περιοχή εμφάνισης κρουσμάτων, την ταχύτητα πολλαπλασιασμού τους κ.ά.
Το πλέον εφιαλτικό απ’ αυτά, εκείνο της πανδημίας σε ένα από τα δύο μητροπολιτικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) προβλέπει ενεργοποίηση όχι μόνο της Αστυνομίας αλλά και των Eνόπλων Δυνάμεων, εφαρμογή μέτρων για τον αποκλεισμό της κίνησης σε μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα, κλείσιμο του Μετρό κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διαφορετικά σενάρια χωρίζονται σε τρεις ξεχωριστές φάσεις.
Η πρώτη αφορά σε εξάπλωση του ιού είτε σε τρίτη χώρα, είτε σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., όπως πλέον συμβαίνει με την Ιταλία.
Σε αυτό το στάδιο, αρμόδιο για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι το υπουργείο Υγείας, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα.
Η δεύτερη αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων στο εσωτερικό της χώρας.
Σε αυτή τη φάση διαφορετικά σχέδια έχουν καταρτιστεί για το ενδεχόμενο εντοπισμού ασθενών π.χ. σε μια περιφερειακή πόλη.
Αλλά εάν βρεθούν ασθενείς σε κάποιο νησί και διαφορετικά εάν τα κρούσματα καταγραφούν σε μία από τις ελληνικές μεγαλουπόλεις.
Σε αυτό το στάδιο ο συντονισμός των δράσεων περνάει από το υπουργείο Υγείας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως ακριβώς συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία.
Την ίδια στιγμή, ενεργοποιείται η Αστυνομία για την εφαρμογή μέτρων, όπως ο περιορισμός της κίνησης από και προς περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και η τήρηση της τάξης σε περίπτωση πανικού.
Στην τρίτη φάση τα σενάρια αφορούν την πανδημία, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Προβλέπουν ενεργοποίηση του Στρατού, κλείσιμο σχολείων, δημόσιων συγκοινωνιών, υπηρεσιών κ.ο.κ. Ξεχωριστά σχέδια έχουν καταρτιστεί και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κοροναϊού σε νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχουν κέντρα κράτησης μεταναστών.
Προβλέπεται αυστηρός περιορισμός στην κίνηση των μεταναστών και χρήση πλοίων για τη φιλοξενία και νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Τα διαβαθμισμένα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τελούν σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ενώ στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη παρών ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.