17 Νοέμβρη: Τι θα γίνει με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου;

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να θερίζει την Ελλάδα, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι θα γίνει με τις διαδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Όπως συνέβη και με τις μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ακυρώνονται οι εορτασμοί αλλά και η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που γίνεται κάθε χρόνο στις 17 Νοέμβρη.

Καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του και οι ημερήσιοι θάνατοι έχουν αυξηθεί ραγδαία, θα ήταν ένα είδος πολυτέλειας να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός του Πολυτεχνείου.

Τι ανακοίνωσε ο Χρυσοχοΐδης για το Πολυτεχνείο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προέβη σε σχετική δήλωση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Δεν είναι ώρες ανέμελες. Η ζωή μας έχει αλλάξει.

Ζούμε την πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τον πόλεμο. Δίνουμε μάχες με έναν αόρατο εχθρό, που έχει κάνει παγκόσμια εισβολή. Χρειάζεται να αντέξουμε πρώτα απ’ όλα ψυχικά, με σθένος. Να υποστούμε ευλαβικά τα μέτρα, να βάλουμε στην πάντα συνήθειες, διασκέδαση, συναναστροφές. Χρειάζεται να πολεμήσουμε συλλογικά. Να ζήσουμε μέσα, οι τελετές οι γιορτές να περιμένουν τον άλλο χρόνο.

Κυρίως χρειάζεται να μη διχαστούμε να μη χωριστούμε. Ζούμε σπίτι, αλλά από αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, όχι από αδιαφορία ή αντικοινωνικότητα.

Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο. Όπως δεν έγινε παρέλαση για την28η Οκτωβρίου, για την 25η Μαρτίου. Όπως δεν έγινε περιφορά Επιταφίου, δεν έγινε Ανάσταση, δεν γιορτάσθηκε Πάσχα. Σε όλες αυτές τις εθνικές ή καθολικές στιγμές γιορτής κάναμε πίσω.

 

Έτσι και τώρα, με την ίδια ευλάβεια, με την ίδια πειθαρχία, με την ίδια ευθύνη. Είναι μέτρο προστασίας στην πιο δραματική στιγμή της πανδημίας. Είναι πράξη δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και συνέπειας στη στάση έναντι των άλλων εορτών.

Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου. Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται.

Δυστυχώς οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια. Απαγορεύεται φέτος η πορεία, η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού. Απευθύνω έκκληση σε όλους: κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες.

Δεν απειλούνται δικαιώματα, δεν υπάρχουν σχέδια κατά της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας. Ζητάμε αλληλεγγύη, ευθύνη, νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο, προστασία για τον διπλανό.

Να ζήσουμε φέτος για να γιορτάσουμε του χρόνου»

mat-sto-politecnnio

Επέμβαση των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο 

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δήλωση του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο χώρο του Πολυτεχνείου, προχωρώντας σε προσαγωγές.

Περίπου 40 άτομα βρίσκονταν στο χώρο του Πολυτεχνείου, αναρτώντας σχετικό πανό για τον τριήμερο εορτασμό του.

Οι προσαχθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ.

Κατάθεση στεφάνων αντί πορείας

poria

Με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συντάχθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε πως δεν θα πραγματοποιηθεί η πορεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και ότι αντί αυτής θα κατατεθούν στεφάνια από τα κόμματα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Λαμβάνουμε φυσικά υπόψη και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Έγιναν αυτές οι συνεννοήσεις με τα πολιτικά κόμματα και η απόφαση της κυβέρνησης έχει ληφθεί. Δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου, όπως δεν έγιναν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, όπως δεν πήγαμε στις εκκλησίες μας το Πάσχα. Έτσι, δεν θα γίνει φέτος η πορεία του Πολυτεχνείου. Υπάρχουν τρόποι να τιμηθεί αυτή η μεγάλη γιορτή για τη Δημοκρατία μας και θα ακολουθήσουμε αυτούς τους συμβολικούς τρόπους, με αποφυγή συγχρωτισμού».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και η επίθεση στον Χρυσοχοΐδη

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνοντας πως «προσπαθεί μπροστά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου να δημιουργήσει συνθήκες έντασης».

Από το στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέφυγε ούτε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τον οποίο πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν: «Ειδικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, που έχει καταφέρει να χάσει μέσα από τα χέρια τέσσερα στελέχη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ποντάρει στην ένταση ως σωσίβιο για την πολιτική του αποτυχία».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «οι κοινωνικοί φορείς και τα κόμματα οφείλουν να αποτίνουν φόρο τιμής στη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Νοεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας, με ευθύνη απέναντι στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο «με την κατάθεση στεφάνου στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, ολιγομελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, θα καταθέσει στεφάνι στον μαρτυρικό χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ και από εκεί θα κατευθυνθεί συμβολικά στην πρεσβεία των ΗΠΑ».

katathesi stefaniu apo aleksi tsipra

Αντιδράσεις από μαζικούς φορείς

Έντονες αντιδράσεις από αρκετά σωματεία έχει προκαλέσει η απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) μαζί με φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία δήλωσαν πως θα πραγματοποιήσουν την πορεία στις 17 Νοεμβρίου τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μάλιστα, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση ότι θα τις απαγορεύσει».

Δείτε παρακάτω:

anakinosi oenge gia politechnio

Η αντιπολίτευση δηλώνει το «παρών» της

gianis varufakis

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, με το ΜέΡΑ25, δήλωσε πως θα δώσει το «παρών» στην πορεία τηρώντας αυστηρά τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αυταρχισμό.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με την ΚΝΕ να κυκλοφορεί σχετική αφίσα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής:

«Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας, αλλά και κάθε κυβέρνηση: το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου, που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από τότε».

Συγχρόνως, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θέλει να «ξεμπερδέψει με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και το περιεχόμενό του».

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη

kiriakos mitsotakis

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από το βήμα της Βουλής για την πορεία του Πολυτεχνείου πως δεν μπορεί να μετατραπεί μια πορεία τιμής σε πορεία πόνου προς τις ΜΕΘ.

Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να δηλώσουν ότι δεν θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε καμία πορεία, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM