Ένταση έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες τόσο στην ιατρική κοινότητα όσο και στην πολιτική εξαιτίας της εκπρόθεσμης τροπολογίας που προβλέπει ότι τα μέλη τριών επιτροπών ειδικών δεν θα μπορούν να διώκονται από τις Αρχές. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας, την οποία κατέθεσε το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 22 Απριλίου, τα μέλη των επιτροπών αυτών «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.
Η τροπολογία αφορά τα μέλη των εξής επιτροπών:
- Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19
- Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες
- Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Ουσιαστικά, η τροπολογία του υπουργείου Υγείας ορίζει ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για τις Αρχές να εξετάζουν και να ερευνούν τα μέλη των επιτροπών για όσα έπραξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το άρθρο της τροπολογίας:
Εξαδάκτυλος: «Αποποιούμαι των προνομίων του ακαταδίωκτου»
Ο γνωστός λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας δήλωσε πως αποποιείται την ασυλία που του προσφέρεται λόγω της ιδιότητάς του. «Μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά μάχη στα νοσοκομεία, αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο. Ως πρόεδρος του ΠΙΣ αποποιούμαι των προνομίων μέχρι και καλυφθεί και ο τελευταίος γιατρός και νοσηλευτής της χώρας».
Στη συνέχεια, ο επιστήμονας τόνισε πως δεν είναι δυνατό να έχουν ασυλία επιστήμονες - μέλη επιτροπών και να μην έχει ένας αναισθησιολόγος που διασωληνώνει ασθενείς και ένας γιατρός και νοσηλευτής που δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, δηλαδή στις ΜΕΘ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει από τον Μάρτιο του 2020 την προστασία μέσω πρόνοιας ασυλίας όλου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της χώρας που εμπλέκεται στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Επίσης, χαρακτήρισε την πρόταση αυτή δίκαιη και λογική, ενώ –όπως είπε– ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει για την πανδημία του κορονοϊού σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ιταλία.
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων»
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι ο πρωθυπουργός πετά την ευθύνη για τα εγκληματικά λάθη που συμβαίνουν λόγω πανδημίας στην επιτροπή και καταγγέλλει την τροπολογία που προστατεύει τα μέλη των επιτροπών.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά, αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων.
Επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων.
Η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στην κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της.
Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, ο ρόλος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο lockdown, στην κατάρρευση του Ε.Σ.Υ. και της οικονομίας είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του.
Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής, ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία».