Χαλάνδρι: Σωστή ανακύκλωση με κάδους που μιλάνε

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στην ανακύκλωση είναι πως πολλοί δημότες δεν κάνουν σωστή ανακύκλωση! Οι πολίτες θα σκανάρουν με το κινητό τους το bar code που θα διαθέτει ο κάδος.

Πάνω σε αυτό, ο δήμος Χαλανδρίου έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αρκετά πρωτοποριακή και τώρα θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται αυτόματα και πλήρως για το ποια αντικείμενα μπορεί να δεχτεί ο κάθε κάδος ανάλογα με το χρώμα του και κατ΄ επέκταση να προστατευτεί η ανακύκλωση και να μην ακυρωθεί.

Ανακύκλωση με ψηφιακά σήματα

Αυτή η σηματοδότηση των κάδων θα γίνει με την τοποθέτηση ψηφιακών σημάτων τύπου QR (Quick Response), με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών, ως προς την ορθή απόρριψη σκουπιδιών.

Με την τοποθέτηση της σήμανσης, ξεχωριστή για τον κάθε κάδο ανάλογα με το χρώμα του (μπλε, κίτρινο, καφέ ή πράσινο), οι πολίτες θα μπορούν με τη χρήση δωρεάν ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά να διαπιστώνουν τι τύπου αντικείμενα προς απόρριψη μπορούν να πετάξουν και επίσης να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Τα πρώτα ψηφιακά σήματα μοιράστηκαν ήδη σε ομάδα πολιτών-εθελοντών, οι οποίοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης των ψηφιακών σημάνσεων. Σταδιακά τα ψηφιακά σήματα θα τοποθετηθούν σε όλους τους κάδους της πόλης. Είχε προηγηθεί διαβούλευση του δήμου με τους πολίτες-εθελοντές, που συμμετείχαν με σκέψεις και προτάσεις στη διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος.

Ανακύκλωση  σε συνεργασία με το Μπιλμπάο

Σε συνέντευξή του ο καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Διαχείριση Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου Χαλανδρίου, αναφέρθηκε κατ' αρχήν στο θέμα της ενημέρωσης του πολίτη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αν δεν έχουν ενημέρωση οι πολίτες θα κάνουν λάθη.

Εμείς στοχεύουμε στο να ενημερώσουμε τον πολίτη, ώστε να συμμετέχει ενεργά. Θέλουμε ενημερωμένους και ενεργούς πολίτες».

Η ανακύκλωση στον δήμο Χαλανδρίου αγγίζει το 80%

Την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμος Χαλανδρίου ανακοίνωσε πως το φιλόδοξο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει από το 2015 αποδίδει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15-22 Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος, η ανακύκλωση στον δήμο Χαλανδρίου με σύστημα μπλε-κίτρινου-πράσινου κάδου άγγιξε το 80%!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM