Συντονιστικό Μαθητών στη Νομική για την πορεία καταλήψεων και κινητοποιήσεων (pics)

Μαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στο κέντρο τις Αθήνας, με τους μαθητές να έχουν ως σύνθημα το «Κάτω από τη μάσκα, έχουμε φωνή».

Χιλιάδες μαθητές αλλά και φοιτητές να διαμαρτύρονται με αίτημα τις ασφαλείς συνθήκες στα σχολεία εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, δίνοντας μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση στην εκβιαστική πολιτική της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της κυβέρνησης συνολικότερα.

Ηχηρό μήνυμα των μαθητών με μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο

Στη συγκέντρωση, η οποία διοργανώθηκε κατόπιν καλέσματος στα social media, συμμετείχαν πάνω από 1.000 μαθητές από σχολεία της Αττικής, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι, καθηγητές και γονείς.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέσω Πανεπιστημίου και Σταδίου προς τη Βουλή όπου και διαλύθηκαν. Αμέσως μετά, ορισμένοι μαθητές κατευθύνθηκαν με τα πανό τους προς τη Νομική με σκοπό να πραγματοποιήσουν συντονιστικό για την μετέπειτα πορεία των μαθητικών καταλήψεων και κινητοποιήσεων.

Δείτε ΕΔΩ

Στάση εργασίας από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ έχουν κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 το μεσημέρι, για να διευκολύνουν τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια, ενώ η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία αυτή την εβδομάδα

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, με ανακοίνωσή της, καλεί τους μαθητές αυτή τη βδομάδα σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία, για να συζητηθεί και να αποφασιστεί συλλογικά η συνέχιση του αγώνα τους, με πολύμορφες δράσεις για να ακουστούν τα αιτήματά τους, δυνάμωμα του συντονισμού με νέες Συντονιστικές Επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Τα αιτήματα των μαθητών

 

Οι μαθητές ζητούν:

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα.
  • Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
  • Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά
  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας
  • Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα
  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες
  • Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες

Επεισόδια έξω από τη Βουλή

Ένταση και μικροεπεισόδια δημιουργήθηκαν στο Σύνταγμα, όταν πέρασε από μπροστά η πορεία των μαθητών και των καθηγητών, καθώς εκτοξεύθηκαν φωτοβολίδες προς τη Βουλή με τους αστυνομικούς να απαντούν με κροτίδες κρότου λάμψης, χημικά και δακρυγόνα. Μετά τα επεισόδια οι μαθητές διαλύθηκαν, με μέρος αυτών να κατευθύνθηκε προς το κτήριο της Νομικής. Τα ΜΑΤ παρέμειναν γύρω από τη Βουλή, μέχρι να αποχωρήσουν όλοι οι διαδηλωτές.

Ωστόσο, να σημειωθεί πως η ένταση και τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν δεν αλλοίωσαν τον ειρηνικό χαρακτήρα του συλλαλητηρίου.

Αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας

Αυξημένη είναι και η παρουσία της Αστυνομίας και των ΜΑΤ, ακόμα και αυτήν την ώρα, θέλοντας να διατηρήσουν το συλλαλητήριο σε ήπιους τόνους, δίχως να δημιουργηθούν ακραίες καταστάσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω ένταση επικράτησε όταν η πορεία πέρασε έξω από το κτήριο της Βουλής.

Δείτε την gallery που ακολουθεί:

Πορεία μαθητών και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από μαθητές των σχολείων της πόλης, αντιδρώντας στα μέτρα προστασίας που έχει καθορίσει το Υπ. Υγείας.

«Οι απειλές και η Νίκη Κεραμέως δεν μας φοβίζουν. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία» και «δε μας φοβίζουν οι απειλές της κυβέρνησης για πραγματοποίηση μαθημάτων τα Σαββατοκύριακα» είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην συγκέντρωση στην συμπρωτεύουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM