Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 2,7 χιλιομέτρων Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια περιορισμού των προσφυγικών ροών.
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 2.700 μέτρων Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος, μη στρατιωτικών προδιαγραφών, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων ΣΞ, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, που προκήρυξε η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ).
Σύμφωνα με την προκήρυξη, η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 24%. Η προμήθεια Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος με την τεχνική προδιαγραφή θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΑΣΔΥΣ θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και στη συνέχεια θα «περάσει» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί με το σύστημα αυτό να προσφέρει στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και θα γίνουν προσομοιωτικές δοκιμές στα ανοιχτά της Αττικής.
O διαγωνισμός αναρτήθηκε στο διαδίκτυο:
Spiegel: Ο πλωτός φράχτης θα προεξέχει ένα μέτρο από το νερό
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να τοποθετήσει πλωτό φράχτη στο Αιγαίο προκειμένου να ανακόψει τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά σχολιάστηκε εκτενώς και στα ξένα ΜΜΕ.
Το γερμανικό Spiegel αναφέρει πως το φράγμα που θα εγκατασταθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα προεξέχει ένα μέτρο από το νερό και θα φθάνει περίπου μισό μέτρο κάτω από το νερό.
Η βρετανική Telegraph σημειώνει πως η ελληνική ακτοπλοΐα παίζει με τους διακινητές μεταναστών και προσφύγων τη γάτα και το ποντίκι. Οι διακινητές τους μεταφέρουν από τις τουρκικές ακτές σε νησιά όπως η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος και τώρα η Ελλάδα προσπαθεί να ανακόψει τα κύματα αυτά.
Daily Mail: Το φράγμα θα εγκατασταθεί σε τρεις μήνες
Και η Daily Mail όμως αναφέρει πως το φράγμα θα εγκατασταθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αφού η κυβέρνηση καταλήξει στην ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή του. Μάλιστα στο άρθρο υπενθύμιζε πως την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν ζητώντας από τους αιτούντες άσυλο να απομακρυνθούν από τα νησιά τους. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις ενώ υπήρξαν και κρούσματα βίας στα στρατόπεδα προσφύγων».
Στέλιος Πέτσας: Φράγματα σε περάσματα-σημεία
«Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παναγιωτόπουλος: Μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα με τα πλωτά αυτά μέσα
Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 για το ζήτημα των πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο, επεσήμανε ότι είναι θέμα που χειρίζεται ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος έχει αρμοδιότητα τον εθνικό συντονισμό για το προσφυγικό και την ασφάλεια των συνόρων. «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές».
Βελόπουλος: Με δίχτυα για μέδουσες προσπαθούν να λύσουν το μεταναστευτικό
Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος με αφορμή το μεταναστευτικό. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας την τοποθέτηση πλωτού φράγματος στο Αιγαίο για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε: «Δεν μπορώ να ακούω μια κυβέρνηση που θέλει να ασκήσει σοβαρή πολιτική με δίχτυα για μέδουσες, δύο χιλιομέτρων, να θέλει να σταματήσει τις ροές».