Εμβόλιο: Κερδοσκόποι και συνωμοσιολόγοι καραδοκούν…

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό έκανε «παγκόσμια πρώτη» στο Λονδίνο και –όπως μας λένε οι ειδικοί– βρίσκεται… καθ’ οδόν για τον υπόλοιπο πλανήτη.Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Και ενώ αναμένεται ως «πύλη της σωτηρίας» από τον μεγαλύτερο υγειονομικό κίνδυνο των τελευταίων ετών, έχει ήδη μπει σε έναν καμβά όπου εξυφαίνονται θεωρίες συνωμοσίας, παιχνίδια κατασκόπων και σχέδια… κερδοσκόπων για το πώς η νίκη στη μάχη για τη ζωή θα μπορούσε να γίνει ακριβό σπορ για τους πολλούς…

Η πρώτη θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφόρησε, ταυτόχρονα σχεδόν με την ανακοίνωση της ύπαρξης του εμβολίου, αφορά την «πρόθεση κάποιων αγνώστων να κλέψουν παρτίδες του εμβολίου και να τις αφήσουν εκτεθειμένες σε υψηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε να καταστραφούν και να προκύψει με αυτόν τον τρόπο ζήτημα επάρκειας του πολύτιμου σκευάσματος». Γι’ αυτό και περιγράφονται ‒ως πρόθεση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως αντίδοτο‒ τρόποι στενής φρούρησης του πολυαναμενόμενου φαρμάκου που φέρνουν στο μυαλό τα μέτρα που πήρε ο Ιωάννης Καποδίστριας την εποχή που εισήγαγε για πρώτη φορά από τη Ρωσία την πατάτα ως διατροφικό θησαυρό.

Πέρα όμως από τις θεωρίες συνωμοσίας, υπάρχει και η πραγματικότητα. Κι αυτή επιβάλλει την επιφυλακή των κυβερνήσεων μπρος στο ενδεχόμενο να γίνει το εμβόλιο εμπορικό προϊόν, εργαλειοποιημένο στη διάθεση μιας στρεβλής και ανεξέλεγκτης «ελεύθερης αγοράς». Ο φόβος γι’ αυτό κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα και αλλού, και η θωράκιση του εμβολίου από τις ορέξεις των κερδοσκόπων αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι «στην Ελλάδα τουλάχιστον η διαδρομή του εμβολίου από την παραγωγή του μέχρι τους πολίτες είναι απόλυτα διασφαλισμένη και όλα θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και προσήλωση στο δικαίωμα της ίσης πρόσβασης για όλους, με τη δημόσια υγεία σε πρώτη προτεραιότητα».

Δεν λείπουν ωστόσο και οι παραινέσεις για διαρκή επιφυλακή και επαγρύπνηση, έτσι ώστε να «κλείσουν ερμητικά» όλα τα παράθυρα που θα επέτρεπαν σε επιτήδειους να μετατρέψουν ένα όπλο ζωής σε εργαλείο εύκολου πλουτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM